23 tot en met 25 mei Middeleeuws ridderkampement in Kasteeltuinen Arcen 

Traditioneel is het met Pinksteren landelijk ook de Dag van het Kasteel.  Reden voor Kasteeltuinen Arcen om het dit jaar groots aan te pakken.        Van 23 tot en met 25 mei is er volop te beleven in het kasteel en in de    tuinen. Speciaal voor het Pinksterweekend wordt er een Middeleeuws bewoond kampement van Rin ende Maes opgebouwd met daarin volop activiteiten voor de jeugd.

Het verleden herleeft voor kinderen als ze spelen tussen grote riddertenten terwijl de pot pruttelt boven het vuur. In het kampement hoort men Duits, Nederlands maar ook het dialect van deze streek. Terwijl vrouwen zich met nijvere handen bezig houden met spinnen, weven en het maken en repareren van kleding, vlaggen en meer, poetsen schildknapen de harnassen en    wapens op van hun meester. Bezoekende kinderen worden als jonge edellieden in het harnas gehesen om zo vereeuwigd te kunnen worden door hun (groot)ouders. Verder kunnen zij tal van andere activiteiten doen zoals kruisboogschieten en hun eigen schild ontwerpen. Ook zijn er handwerkslieden in dit gezelschap. Ze smeden ijzer tot wapens, bont en leer worden een tuniek en wilgentenen worden manden, knopen of nog meer moois. Alles levensecht en van dichtbij te zien.

 

Nog meer moois

Naast de middeleeuwse activiteiten is er nog meer te beleven. De Kasteeltuinen zijn in volle pracht met op dit moment de spectaculair bloeiende rododendrontuin en de Acertuinen met de fraaie esdoornsoorten met hun felgekleurde lentebladeren en het speciaal aangelegde vlinderlint. In het kasteel is de Bel-etage van het kasteel historisch ingericht en verfraaid met bloemstukken. Het Limburgs Landschap is bezig met de restauratie van de antieke huiskapel. Bezoekers kunnen de vorderingen bekijken. Het hele weekend zijn er nog aanvullende activiteiten zoals muziekoptredens en roofvogelshows. Natuurlijk kunnen bezoekers ook nog gratis op de adventuregolf-golfbaan spelen. De Kasteeltuinen Arcen zijn zo een complete dag uit voor de hele familie.