De fuchsiafamilie kent ruim honderd soorten. Door de mooie kleurencombinaties is deze ‘’bellenplant’’ erg populair als zomerbloeier. Op 16 en 17 juli wordt er in samenwerking met Fuchsia vereniging Noord- en Midden-Limburg in Kasteeltuinen Arcen een grote fuchsia-expositie verzorgd. Grote aantallen verschillende fuchsia’s worden op meerdere plekken in het 32 hectare grote park fantasievol geëxposeerd. Dat gaat van de bekende boerenfuchsia tot unieke exotische fuchsia’s met bijzondere bloemvormen en kleurencombinaties.

De meeste fuchsia’s komen van nature voor in Zuid-Amerika. De fuchsia is zeer geliefd, niet alleen vanwege de mooie hangende bloemen in prachtige kleuren, maar ook vanwege hun lange bloeiperiode. Deze rijke bloeiers tonen hun sierlijke hangende bloemen van juli tot in oktober. De meeste soorten zijn niet winterhard, maar kunnen prima overwinteren. 

Bijzondere verzameling

Tijdens het Fuchsiaweekend in Kasteeltuinen Arcen zijn honderden fuchsia’s te bewonderen, een bonte verzameling afkomstig vanuit de privécollectie van leden van de Fuchsia vereniging Noord- en Midden-Limburg. Deze bijzondere collectie bestaat uit planten van wel 20 jaar oud en soorten met bijzondere namen als Moon Glow, Vincent van Gogh en Celia Smedley.

Extra activiteiten

Er is een fotowedstrijd waarbij bezoekers hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete foto van deze geliefde plant. Ook is er een informatiestand en zijn er fuchsia’s te koop. Op zaterdag 16 juli worden er lezingen gegeven door Marc van Hulsen over het hebben en houden van fuchsia’s.