Kasteel Arcen
De geschiedenis van Kasteel Arcen
Een 17e eeuws kasteel dat is gebouwd in de barokperiode.
Het kasteel is gebouwd op de restanten van vorige kastelen. Het eerste kasteel was Alde Huys dat is gebouwd rond 1300. Dit is waarschijnlijk verwoest bij een beleg om Venlo. Het tweede kasteel is Huys op den Kamp dat rond 1498 werd gebouwd op de plek van het huidige kasteel. Tussen1511 en 1522 is het volgende kasteel, het Nye huis, bovenop Huys op den Kamp gebouwd.
Nye huis is gebouwd in opdracht van Reiner I van Gelre, de halfbroer van Karel van Egmond, stadhouder van Opper Gelre. Reiner van Gelre trouwde in 1503 met Aleid Schenk van Nijdeggen. Het familiewapen van Van Gelre is een wapen met leeuwen erin, dit is momenteel nog te zien in de verschillende gebouwen bij Kasteel Arcen.
In de 80-jarige oorlog werd Nye huis volledig verwoest, dit was rond 1646. De herbouw van het complex startte in 1651 in opdracht van Marcelius van Gelre. Marcelius van Gelre was getrouwd met Johanna Maria Von Lützenrode. Zij besteden veel geld aan beveiliging en om schade van plunderende soldaten te herstellen, dit ging met name om het herstel van het poortgebouw. Hier zie je dan ook het schild van het echtpaar met het jaartal 1653.
Het huidige kasteel, Kasteel Arcen, wordt tussen 1661 en 1664 uitgebouwd in fases. Dit werd gedaan in opdracht van Adolph Reiner Anton van Gelre. Hij trouwde in 1695 met Anna Maria Barbara Beatrix van der Recke. Hen wapen staat boven de hoofdingang van Kasteel Arcen. Dit echtpaar heeft Kasteel Arcen waarschijnlijk ook naar voren uitgebouwd, aangezien zij 11 kinderen kregen.
Rond 1730 werd de noordvleugel gebouwd, hierdoor kreeg Kasteel Arcen een u-vorm. In dezelfde periode is de Inaborg gebouwd. De Inaborg is de theekoepel die recentelijk is hersteld en is te vinden naast de parkeerplaats van Kasteeltuinen Arcen.
Het koetshuys en de brouwerij zijn rond 1763 gebouwd door Christiaan August van Gelre. Deze opdracht gaf hij samen met zijn vrouw, gravin Francisca van Nesselrode. Het wapen van dit echtpaar is te zien aan de binnenzijde van het poortgebouw. Het wapen is niet te zien in het koetshuys en de brouwerij, want deze zijn namelijk afgebrand in 1916 door de de latere bewoners. Om precies te zijn gebeurde dit door de rokende zoon van Wolff Metternich.
De noordvleugel van Kasteel Arcen brandde tussen 1806 en 1850 af. In 1876 wordt Kasteel Arcen verkocht aan een echtpaar: graaf Levin Max Paul Wolff Metternich en gravin Mathilde Juliette Marchant dÁnsembourg.
Dit echtpaar gaf in 1881 de Venlose architect J. Kayser de opdracht de zijvleugel te herbouwen. De aanbesteding voor het vergroten van Kasteel Arcen geeft graaf Wolff-Metternich in 1888 aan L. Coppes uit Venlo voor 12.990 gulden.
Wolff Metternich verkocht het kasteel met landgoed in 1917 aan Professor August Deusser. Professor August Deusser herbouwt het het koetshuys, maar herbouwt het als atelier. Professor August Deusser heeft tot ongeveer 1932 in Kasteel Arcen gewoond met zijn vrouw.
Kasteel Arcen nu
Kasteel Arcen is sinds 2013 weer opengesteld voor publiek. De oude inrichting van de Bel-etage, de eerste verdieping, wordt als blijvend proces hersteld.
Door de verwaarlozing van het kasteel, na vertrek van de laatste bewoner Professor August Deusser, is verval opgetreden. Een deel van de inrichting is gerestaureerd. De reconstructie van de inrichting gebeurt met oude meubelen verkregen door schenkingen, bruikleen en aankopen.
De Van Gelre-etage, de tweede verdieping, is gerestaureerd in de jaren 80. Deze etage wordt nu ingezet voor huwelijksvoltrekkingen in de Trouwzaal en exposities in de overige ruimtes.