Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header

  Kasteelhof

  Een wandeling door Kasteeltuinen Arcen begint op het kasteelhof. Het kasteelhof is een historische buitenplaats gelegen op een grachteneiland vormt de toegang tot Kasteel Arcen en de tuinen.

  Het poortgebouw

  Het uit 1651 daterende poortgebouw heeft als voorburcht een beschermende functie gehad. Nu is het poortgebouw de entree voor het kasteelhof en Kasteeltuinen Arcen.

  In het poortgebouw is momenteel de entree gesitueerd waar u terecht kunt voor tickets, informatie over het park en diverse voorzieningen zoals het lenen van een rolstoel. Bij binnenkomst kunt u het kasteel bezoeken of genieten van iets lekkers in restaurant ’t Koetshuys. Daarnaast bevinden zich momenten kantoren, opslag en het wapenarsenaal in het poortgebouw.

   

  Het poortgebouw
  Het poortgebouw

  Arsenaal in Poortgebouw

  Het arsenaal van Kasteeltuinen Arcen is gelegen op het voorplein (voor de entree tot het park). De collectie van het arsenaal van Kasteel Arcen bestaat uit modellen van 14 en 15 eeuwse wapens, zoals haakbussen, geweren, hellebaarden, schilden, harnassen, kanonnen en helmen.

  Arsenaal in Poortgebouw
  Arsenaal in Poortgebouw
  Arsenaal in Poortgebouw

  't Koetshuys

  Op het voorplein maakt u kennis met ons Koetshuys. De naam is genoemd naar de historie van dit gebouw. Vroeger werden hier de koetsen en later de landbouwwerktuigen van de kasteelheren neer gezet. In de tijd dat de Zwitserse kunstschilder professor Friedrich August Deusser eigenaar werd van het kasteel, werd ’t Koetshuys ingericht als atelier. U kunt dit herkennen aan het grote raam op de bovenverdieping en de enkele ovale raampjes in de gevel. Deze kleine ovaalvormige ramen werden in de 17de eeuw (vanaf het jaar 1630) veel gebruikt en is daardoor karakteristiek voor de bouwperiode van dit gebouw. Door de gelijkenis met het oog van een koe worden ze Oeil-de boeuf genoemd.

  't Koetshuys
  't Koetshuys

  Historische koets in 't Koetshuys

  In ’t Koetshuys staat een pronkjuweel, namelijk een van de historische koetsen van Kasteel Arcen. Het is een Coupé, een gesloten rijtuig, uit 1860. Het ontwerp van dit voertuig is gemaakt in 1830 en haalde de eerste prijs in 1835 op de wereldtentoonstelling in Parijs. Er bestaan twee ontwerpen van dit rijtuig: een damescoupé met een gebogen voorruit en een herencoupé met een rechte voorruit. De historische koets in ’t Koetshuys is een herencoupé.

  De koets is in 2017/2018 volledig gerestaureerd. Hay Gout van Streekmuseum de Hansenhof heeft voor deze grondige restauratie een speurtocht gestart in Europa. De speurtocht ging uit naar de authentieke materialen en is geslaagd, hierdoor is de koets nu in oude glorie te bewonderen.

  Historische koets in 't Koetshuys
  Zoeken