Tickets bestellen
default-header
Home Natuur en Zo

Natuur en Zo

In het L1-programma ‘Natuur en Zo’ geeft onze bloemist Chantal Rijnen nuttige tips en beantwoordt ze vragen over planten en bloemen in tuinen, terras of balkon. Deze tuintips verwerkt L1 in verschillende reportages.

De tv-reportages van Natuur en Zo zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap en Stichting Robur.

 

Pluktuin en plukboeket

De beste tijd om te starten met de voorbereidingen voor een eigen pluktuin is rond april. Om een eigen pluktuin te creëren begin je met kleine potjes of speciale zaaibakjes op een zonnige plek in huis of in een kasje. Dit doe je om, zolang de nachten nog koud zijn, de zaadjes en zomerknollen voor te trekken. Op deze manier laat je de plantjes eerst goed groeien in de potjes.

Als de planten groter en steviger zijn, en als er geen kans meer is op nachtvorst, kun je ze meteen in je tuin of grote potten zetten. Na de ijsheiligen (medio mei) kun je er echter voor kiezen om de zaadjes en de knollen meteen in de tuin of potten buiten te zaaien/poten. Heb je meer ruimte in je tuin? Dan kan je ook meer zaaien en planten, maar als je een kleinere tuin of balkon hebt dan kan je het prima in potten doen.

Door deze werkwijze aan te houden kan je richting de zomer je eerste bloemen plukken. Let er bij het plukken op dat je er niet te veel in één keer eruit haalt. Doe dit gedoseerd, dan kan je vaker plukken en de hele zomer je eigen verse bloemen op tafel hebben.

Een eigen plukboeket maken
  1. Kies een vaas of meerdere kleine vaasjes, zorg dat deze goed schoon is. Vul de vaas/vaasjes ongeveer 2/3 met water.
  2. Zet eerst een groene basis in de vaas(jes), bijvoorbeeld klimop. Let er bij klimop op dat je geen jonge takjes pakt, deze gaan snel slap hangen. Vul de vaas zover met groen dat er nog genoeg ruimte overblijft om er bloemen tussen te zetten. Zorg ervoor dat er geen blaadjes in het water komen, dat komt de kwaliteit van het boeket niet ten goede.
  3. Als de groene basis staat kun je de vaas gaan vullen met de bloemen uit je pluktuin. Zet eerst van alle soorten één bloem in de vaas. Als dat klaar is kun je kijken waar nog plek en wat je nog aan bloemen hebt en de vaas verder aanvullen.

Gebruikte soorten in deze aflevering om te zaaien en poten: Scabiosa, Molucella, Ammi green mist, Papaver, Zinnia en Dahlia’s.
Gebruikte soorten in deze aflevering voor de plukboeketten: Scabiosa, Molucella, Ammi green mist, Papaver, Dahlia’s, Eremurus en klimop.

Kleur in je tuin

Bij een bloeiend voorjaar denken we meestal aan bolletjes, zoals tulpen en narcissen. Er zijn echter ook genoeg boom- en heestersoorten die al vroeg in het voorjaar voor kleur in je tuin zorgen. Kleur in je tuin kan zelfs al in januari/februari, denk daarbij aan de toverhazelaar of een sierkers.

Later in het voorjaar kun je door verschillende soorten te planten lang kleur in je tuin hebben. Denk aan de vele soorten fruitbomen zoals appel, peer en kers in verschillende soorten, maar ook magnolia’s, viburnum (sneeuwbes), seringen en kornoelje. Mocht je dit in je tuin of grote bloempot willen aanplanten, kies dan voor mooi laagblijvende bodembedekkers eromheen en laagblijvende vaste planten zodat de boom of heester mooi opvalt.

Door slim te combineren met bovenstaande soorten kun je dus zelfs al in de winter kleur in je tuin hebben tot midden in de lente. Een bijkomend voordeel van de meeste van deze soorten is dat bijen, hommels en vlinders, die zich op een vroege warme lente dag laten zien, er dankbaar gebruik van maken voor nectar en meteen voor bestuiving zorgen.

Klimplanten

Heeft u een saaie schutting, muur, regenpijp of een andere plek in waar je weinig ruimte naar voren hebt, maar wel de hoogte in kan? Breng dan leven en kleur in je tuin met klimplanten!

Soorten klimplanten
Er zijn heel veel soorten klimplanten, de bekendste is de klimop, snel gevolgd door clematissoorten, klimrozen, klimhortensia, kamperfoelie, wilde wingerd en blauwe regen. Deze soorten zijn ontzettend sterk en winterhard. De Toscaanse jasmijn en passieflora zijn ook mooie en sterke klimplanten, maar bij zeer strenge vorst moet je hier toch wat meer op letten en eventueel afdekken. Let er ook op dat sommige soorten ondersteuning nodig hebben, het kan zijn dat je ze moet verankeren aan de schutting, een klimrekje moet plaatsen of touwtjes moet spannen.

Mogelijkheden
De keuze is enorm! Je kunt kiezen voor één soort om eenheid te krijgen, maar al deze soorten zijn ook ideaal om te mixen. Op deze manier maak je van je schutting of dergelijke een ware bloemenpracht. Wil je een strakke aankleding? Dan is klimop ideaal, deze is er buiten de groene variant ook in bontkleurig blad te verkrijgen en in verschillende bladgroottes. Als je van strak houdt, maar alleen klimop toch wat te saai vindt, combineer deze dan met de Toscaanse jasmijn. Deze bloeit van mei t/m juni en de bloemetjes geven een heerlijke geur af. Klimplanten zijn ook zeer geschikt om een bloemenboog mee aan te kleden. Combineer er lekker op los met verschillende soorten en je hebt na verloop van tijd heel lang plezier van een mooi gevulde bloemenboog.

Snoeien
Klimplanten moeten soms gesnoeid worden. Let erop dat soorten die vroeg bloeien, voor 21 juni, pas na de bloei snoeit. Als het later bloeit kun je deze het beste direct na de winter snoeien. Langzaam groeiende soorten hoef je alleen maar bij te snoeien als ze te groot worden. Mocht een klimplant toch een klap hebben gehad van strenge vorst, dan kun je de takken in het voorjaar terugsnoeien tot op het gezonde hout.

Tijd om te genieten

Koop uw tickets

Laat u inspireren en ontspan in het mooiste bloemen- en plantenpark van Limburg. Bestel uw tickets nu extra voordelig online!

Zoeken