Natuur en Zo 2021 - Kasteeltuinen Arcen
Tickets bestellen
  • DE
  • Inloggen
    default-header
    Home Natuur en Zo 2021

    Natuur en Zo 2021

    Vanaf zondag 2 mei 2021 is de serie Natuur en Zo te zien op L1 TV. Iedere zondag, dinsdag en vrijdag is in samenwerking met Stichting het Limburgs Landschap de prachtige natuur in Limburg te bewonderen in deze serie. Onze bloemist Chantal Rijnen neemt u mee door Kasteeltuinen Arcen en geeft tips!

    Aflevering 1 | Lommerrijk

    Verwilderingsbollen (stinzenplanten) zijn makkelijk in tuinen te gebruiken. Ze hebben weinig onderhoud nodig en komen elk jaar weer terug. Zoals de naam al aangeeft “verwilderen” ze en kunt u jaar na jaar meer genieten van deze bloemen. Deze bollen bloeien al vroeg in het voorjaar. Sommige soorten blijven bloeien tot in de zomer. Door goed te kijken naar welke soorten u plant, kunt u al vroeg in het jaar plezier hebben van deze verwilderingsbollen. Ze geven uw tuin prachtige kleuren en geuren!

    Soorten verwilderingsbollen
    • Galanthus soorten: diverse soorten waaronder ook het bekende sneeuwklokje, voornamelijk wit of wit/groen van kleur. Bloeitijd: begin februari.
    • Crocus: krokus. Bloeitijd: februari/maart.
    • Fritillaria meleagris: kievietsbloem. In bordeaux/paars en wit of mix. Bloeitijd: april/mei.
    • Muscari soorten: blauwe druifjes. In vele varianten verkrijgbaar, ook in het wit. Bloeitijd: maart/mei.
    • Puschkinia: buis of saffier hyacint. Wit met lichtblauw streepje. Bloeitijd: maart/april.
    • Hyancinthiodes non-scripta: boshyacint. Blauw, wit en roze tinten. Bloeitijd: april/mei.
    • Leucojum soorten: diverse soorten waaronder het zomerklokje. Bloeitijd: april/mei.
    • Tulipa sylverstris: bostulp. Geel. Bloeitijd: april/mei.
    • Narcissen soorten: van de narcissen verwilderen bijna alle soorten. In vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Bloeitijd: varieert van februari tot mei.
    • Anemone: Bosanemoon en blauwe anemoon. Bloeitijd: maart/mei.
    • Camassia: indianenbloem. In blauw en wit verkrijgbaar. Bloeitijd: mei/juni
    • Ornithogalum soorten: vogelmelk. Wit/witgroen van kleur. Bloeitijd: april/mei.

    Bovengenoemde soorten zijn als bol verkrijgbaar. In september/oktober heeft u hier de meeste keuze in. De bollen kunnen van september tot december (let op voor de eerste nachtvorst) in de tuin geplant worden. Door een mix aan soorten te planten kunt u al van februari t/m juni volop genieten van deze bloemen in uw tuin. Een bijkomend voordeel is dat ook hommels, bijen en vlinders dit waarderen en deze te zien zijn in uw tuin bij een mooie zonnige lentedag.

    Aflevering 2 | Japanse Tuin

    Met de opzet van een Japanse tuin kunt u op een verantwoorde manier een strakke tuin aanleggen. Een Japanse tuin kenmerkt zich door eenvoud en door statements in de tuin te maken. Denk hierbij aan grote planten zoals: bamboesoorten, Japanse esdoorns en bonsaivormen. Kies voor een grote plant of plantgroep in plaats van een groep met meerdere kleine planten.

    Bamboe

    Kiest u voor bamboe, denk er aan dat 95% van de bamboesoorten gaat woekeren. Als u hier niets aan doet, komt de bamboe op plaatsen waar u hem niet wilt hebben. Er zijn verschillende manieren om de bamboe in toom te houden. Zo is er speciale bamboefolie te verkrijgen die diep genoeg ingegraven dient te worden, zodat de wortels er niet onderdoor schieten en als nog gaan woekeren. Dit kan voor kleinere oppervlaktes ook gedaan worden door potten of speciekuipen in te graven. Let er wel op dat er voldoende gaten inzitten, zodat overtollig water er uit kan of haal de gehele bodem er uit. Een andere mooie oplossing is om cortenstaal in te graven en net een rand boven de grond uit te laten komen. Het voordeel van bamboe is dat het wintergroen is. Mocht u bamboe als afscheiding gebruiken, dan blijft het in de winter mooi groen.

    Japanse esdoorn

    Een plant die eigenlijk niet mag ontbreken is de Japanse esdoorn, oftewel Acers. De prachtige planten zijn er in vele soorten en maten, van frisgroen blad tot dieprode kleuren en van klein tot groot. Voor elke tuin of balkon is wel een geschikt soort te vinden. De Japanse esdoorns verkleuren in de herfst naar de mooiste herfsttinten. De Japanse esdoorn is bladverliezend. In de winter zit er geen blad aan, dat komt in het voorjaar weer terug.

    Bonsai

    Ook de bonsai is kenmerkend voor een Japanse tuin. Een plant is een bonsai door de snoeivorm. Een bonsai kan dus van verschillende planten zijn. Coniferen worden vaak gebruikt om bonsaivormen in te maken. Ook de Pinus en Japanse esdoorns zijn hier geschikt voor. Mocht u voor een mooie bonsai gaan, dan komt er wel wat onderhoud bij kijken. De bonsai kan beter regelmatig bijgeknipt worden, dan een paar keer per jaar flink bijknippen. Bij regelmatig bijknippen blijft de vorm mooier en de plant voller.

    Grind

    Grind mag ook niet ontbreken. Grind in de tuin is onderhoudsvriendelijk en ook nog eens goed voor de hemelwaterafvoer. Dit is bij een hevige regenbui beter in de strijd tegen te veel water dat niet goed weg kan en tevens beter voor het milieu. Zorg voor een goede ondergrond en breng eerst antiworteldoek aan op de plek waar u het grind wilt hebben.

    Water

    Wilt u het echt afmaken, kies dan voor water in de tuin. Dit kan door door middel van een vijver (als u het echt goed wilt doen met Japanse Koi er in) of een beekloopje. Mocht u een kleine tuin of balkon hebben kunt u kiezen voor een waterornament.

    Buiten een statement van planten, grind of water kunt u ook denken aan een statement van stenen, ornamenten of kleuraccenten.

    Aflevering 3 | De Moestuin

    We zijn er steeds meer mee bezig, moes tuinieren. Hiervoor heeft u niet perse een groot stuk grond nodig. In potten, schalen en balkonbakken kunt u op een kleine ruimte al best een collectie groente en of fruit kweken. Maar ook kunt u een wand of schutting gebruiken om verticaal te tuinieren. Of maak gebruik van afgedankte autobanden of andere materialen om te gebruiken. In deze aflevering werd het volgende gebruikt:

    • Klein blijvende appel boompjes (Malus Goldlane en Malus Redlane).
    • Kruidenplanten, bieslook, peterselie, munt, tijm, rozemarijn en citroenmelisse.
    • Sla soorten o.a. kropsla, pluk sla en rucola.
    • Koolsoorten o.a. koolrabi, rodekool, bloemkool e.d.
    • Tomaten en komkommer soorten. Let op: tomaten en komkommer hebben wat ondersteuning nodig in de hoogte en mogen geen vorst hebben
    • Courgette, aubergine en paprika. Let op: deze soorten mogen geen vorst hebben.

    Alle bovenstaande planten kunnen in potten, schalen en in de tuin. De meeste soorten kunt u combineren, alleen aardbeien en koolsoorten mogen niet bij elkaar. Maak in een stukje border of in een grote pot een mini moestuintje en geniet van uw zelf gekweekte groentes en fruit. Het kost wel wat werk. Zo moet u bij tomaten de wilde uitgroei eruit halen om zo een sterke plant te behouden die veel tomaten produceert. Kies voor soorten die u ook echt lekker vindt, zo motiveert het meer om met de moestuin bezig te zijn. Er zijn ook speciale balkon soorten verkrijgbaar in o.a. tomaten, komkommer en pepers, deze blijven compacter en heeft u minder omkijken naar. Echter komt hier minder oogst vanaf dan van de normalere soorten.

    Zorg bij het planten voor goede grond en geef geregeld speciale voeding. Buiten wat er in de aflevering is gebruikt is er nog veel meer verkrijgbaar. Kijk daarom goed naar wat u wilt aanschaffen en wat u gaat gebruiken. Wilt u geen moestuin maar wel wat meer eetbaars in de tuin? Er is volop keuze in fruitboompjes en bessenstruiken die ook in de tuin of potten te combineren zijn. Deze geven tevens eens mooie bloesem in het voorjaar.

    Zo zie je maar er is voor iedereen wel iets te vinden. En het grootste voordeel, zelf gekweekte groentes en fruit smaken ook nog eens lekkerder!

    Aflevering 4 | Bijen, vlinders en andere insecten in de tuin

    Het belang van insecten dringt steeds meer tot ons door. Ook met een kleine tuin, terras of balkon kunnen we o.a. bijen en vlinders helpen. Door meer diversiteit aan planten en bloemen in tuin of potten te zeten zijn we al een stap in de goede richting. Ook zijn er speciale planten die extra in trek zijn voor diverse insecten: (soorten in de aflevering gebruikt)

    • Viburnum (sneeuwbal) in diverse soorten.
    • Buddleia (vlinderstruik) verkrijg baar in blauw, wit of roze.
    • Calamintha (bergsteentijm)
    • Origanum (wilde marjolein)
    • Achillea (duizendblad)
    • Lugalaria (tongskruid)
    • Knautia (beemdkroon)
    • Sedum (hemelsleutel)
    • Ribes (bes) in diverse soorten
    • Malus (appel) in diverse soorten

    Bovenstaande soorten geven een diversiteit een bloeitijden vanaf het vroege voorjaar tot laat in de zomer is er dan voedsel voor diverse insecten te vinden. Deze soorten kunnen niet alleen in de tuin geplant worden, maar ook in potten of schalen op het balkon of terras gebruikt worden. Wilt u nog meer helpen, denk dan eens aan een insectenhotel voor in uw tuin of op uw balkon. Ook een klein “rommelhoekje” in de tuin wordt door verschillende insecten gewaardeerd. Takjes en blaadjes op een hoop zijn een ideale verstop/schuilplek.

    Buiten bovenstaande soorten zijn insecten ook dol op de meeste verwilderingsbollen (aflevering 1) bloesem van bomen en struiken en vaste planten. Als u een beetje kijkt naar een mix van bloemen en planten die van het voorjaar tot in de herfst bloeien dan zullen insecten dat zeker waarderen. Wist u dat een insectenvriendelijke tuin ook goed is voor de vogels in de tuin?

    Aflevering 4 | Bloemschikken, zo doe je dat!

    Aflevering 5 | Rhododendrontuin

    Deze rijk bloeiende struiken zijn een ware blikvanger in de tuin, terras of balkon. De diversiteit in kleuren, tekening en de grote van de bloem is enorm. Er is voor iedere smaak wel een passende Rhododendron of Azalea te vinden. Afhankelijk van het soort, bloeien ze tussen medio april en eind mei.

    Het verschil tussen een Rhododendron en een Azalea is dat een Rhododendron meestal in de winter groen blijft en de meeste Azalea’s bladverliezend zijn. Ook is het blad en de bloem van de Azalea meestal wat kleiner en fijner dan van een Rhododendron. Doordat een Azalea bladverliezend is komen de talrijke bloemen er in het voorjaar mooi uit, omdat het blad dan nog niet voltallig aanwezig is. Een Azalea heeft een wat fijnere uitstraling terwijl de Rhododendron wat stoerder oogt. Beide houden van een plekje in de halfschaduw.

    Het zijn zuurminnende planten, gebruik dus speciale grond en voeding. Hortensia’s houden ook van deze grond, vandaar dat deze vaak gecombineerd worden. Een bijkomend voordeel van deze combinatie is dat hortensia’s rond het einde van de zomer gaan bloeien en u dus opnieuw van een bloemenpracht kunt genieten. Andere zuurminnende planten zijn Camelia, heide soorten, Pieris, Skimmia, Magnolia e.a. U kunt ze ook beide goed in een pot inplanten. Zorg wel voor een extra ruime pot, speciale grond en een goede afwatering, zodat er geen overtollig water in de pot blijft staan.

    Combineer er lekker op los! Vele vaste planten zijn ook erg geschikt om erbij te planten, de maagdenpalm (Vinca) Kaukasisch vergeet me nietje (Brunnera) en ridderspoor (Delphinium) zijn een kleine greep uit de planten die er mooi bij passen.

    Aflevering 6 | Breng kleur aan met perkplanten en kuipplanten

    We zitten allemaal weer op mooi weer te wachten. Weer lekker genieten in uw tuin, terras of balkon. Breng volop kleur en sfeer aan met perkplanten. Ook wel zomerbloeiers genoemd. Ook kuipplanten zijn ideaal om kleur en sfeer te geven. Er zijn tal van potten, bakken en schalen te krijgen om op uw terras of balkon te zetten of te hangen. Maak een groep van meerdere potten, hang uw balkon vol met balkonbakken, ga de hoogte in met verticaal tuinieren of hang de mooiste hangschalen op een mooie plek.

    Ook met soorten en kleur is er veel mogelijk. De bekendste is natuurlijk de geranium, maar er is zoveel meer verkrijgbaar. Hangend, staand, grote bloemen of kleine bloemen. Zo is de begonia er ook in vele soorten en als u deze mooi combineert hoeft die helemaal niet meer oubollig te zijn. Een bijkomend voordeel is dat ze super sterk zijn. Combineer perkgoed eens met een mooie kuipplant. Ook hierin is volop keuze. Mijn favoriet is de Mandavilla Sundaville. Deze klimmer bloeit tot aan de eerste nachtvorst en is heel erg sterk. Ook mooi om tegen een regenpijp omhoog te laten klimmen.

    Mocht u aan de slag gaan, zorg dan voor een goede afwatering in de potten. Als er overtollig water in een pot blijft staan, dan kunnen de wortels van de planten gaan rotten en zullen de planten het niet redden. Geef liever steeds vaker een beetje water dan een paar keer te veel. Te weinig water kunt u bijgeven, te veel water kunt u niet meer er uit halen. Geef uw planten een goede start door goede potgrond te gebruiken en regelmatig voeding te geven. Ook houden de meeste van wat zon. Haal uitgebloeide bloemen er uit, zodat de planten zo lang mogelijk nieuwe bloemen blijven aanmaken.

    De gebruikte soorten in de aflevering waren:

    • Mandaville Sundaville (in meerdere kleuren verkrijgbaar)
    • Petunia (ook verkrijgbaar in bijzondere kleuren) als staande en als hangplant verkrijgbaar
    • Bacopa (verkrijgbaar in meerdere kleuren) hangplant
    • Scaevola (verkrijgbaar in meerdere kleuren) hangplant
    • Calibrachoa (verkrijgbaar in meerdere kleuren) hangplant
    • Gaura (verkrijgbaar in meerdere kleuren) staand
    • Margriet (verkrijgbaar in meerdere kleuren) staand
    • Begonia (verkrijgbaar in meerdere kleuren) als staande en als hangplant verkrijgbaar

    Combineer er lekker op los, ga voor een kleur stijl, lekker bont, alleen pasteltinten of lekker fel. Als u zelf aan de slag gaat, start dan altijd met de grootste plant(en), dat is de basis. Als die staat vult u de pot verder met de planten naar keuze.

    Zoeken