Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  Home50 jaar Monumentenwacht in Nederland

  50 jaar Monumentenwacht in Nederland

  donderdag 23 februari 2023

  Het is donderdag 23 februari precies 50 jaar geleden dat de Monumentenwacht in Nederland werd opgericht. Het doel was en is om mogelijk verval en kostbare restauraties van historische bouwwerken te voorkomen door regelmatig inspecties te verrichten en kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren.

  De Monumentenwacht ondersteunt eigenaren (overheden en particulieren) en beheerders bij het onderhoud van hun monument. De ambitie van Monumentenwacht Limburg is het voorkomen van verval door middel van preventief en doelmatig onderhoud.

  Vanaf de eerste inspectie op 23 maart 1973 in Sint Nicolaasga in Friesland is de Monumentenwacht alleen nog maar gegroeid. In de jaren die volgden werden in alle provincies Monumentenwachten opgericht, zo ook in Limburg. Ondertussen inspecteert stichting Monumentenwacht Limburg al ruim 1000 historische bouwwerken en groen erfgoed.

  Om het jubileumjaar van de Monumentenwacht af te trappen en heuglijk te vieren, hingen wij op 23 februari 2023 ‘de vlag uit’. ’s Ochtends om 10:00 uur rolden de Monumentenwachten in alle provincies op hetzelfde moment een grote banner uit op een bijzonder monumentaal gebouw. In onze provincie Limburg gebeurde dat op Kasteel Arcen. De officiële handeling werd uitgevoerd door wethouder Erwin Boom (economie en toerisme) van Gemeente Venlo, Peter Thissen, ad interim directeur van Monumentenwacht Limburg en stafleden van Het Limburgs Landschap, de eigenaar van Kasteel Arcen.

  Jaarlijks maakt Monumentenwacht Limburg een uitvoerig rapport op over de staat van onderhoud van de gebouwen op de Historisch Buitenplaats Arcen en het historisch groen. De afdeling Projecten van Stichting Het Limburgs Landschap, eigenaar van deze buitenplaats en Kasteeltuinen Arcen, en houder van de rijks erkende POM status (Professionele Organisatie Monumentenbehoud) baseert het structurele onderhoud van gebouwen en historische tuindelen op deze rapportages. Samen staan de eigenaar en de Monumentenwacht garant voor het behoud van deze monumentale parel in de Limburgse Maasduinen.

  50 jaar Monumentenwacht in Nederland
  Zoeken