Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeDe roos al 30 jaar het stralende middelpunt

  De roos al 30 jaar het stralende middelpunt

  maandag 19 oktober 2020

  Lichtkunst van 3500 rozennamen in Kasteeltuinen Arcen

  Ruim 30 jaar geleden, in 1988, openden de poorten van een bijzonder tuinencomplex in Arcen. Het zou een publiekstrekker van formaat moeten worden in toeristisch Noord-Limburg, in het karakteristieke dorpje Arcen. Het zou ook een podium moeten worden voor de sierteeltsector en in het bijzonder de rozenteelt waar de regio rondom Arcen bekend om staat. Het nabijgelegen dorp Lottum en omgeving is tenslotte het grootste rozenteeltgebied van Europa. Anno 2020 kun je zeggen dat het park nog steeds, of opnieuw, een toeristische trekker is en de roos ook nog altijd centraal stelt. Ten midden van het klassieke –en gedeeltelijke historische -Rosarium wordt deze maand (t/m 25 oktober) tijdens de avondopenstelling Enchanted Gardens moderne lichtkunst getoond waarbij meer dan 3.500 rozensoorten geprojecteerd worden.

  In het episch centrum van het park, het Rosarium met meer dan 12.000 rozen, draait alles om de roos. Van eind mei t/m november staat de koningin der bloemen hier in bloei. De oorspronkelijke tuin behorende bij het historische Kasteel Arcen, was op klassieke wijze verdeeld in 16 gelijke vierkanten. Bij de aanleg van deze tuin  zijn 10 vakken in ere hersteld als verschillende rozenkamers met ieder een eigen thema. De ontbrekende zes vakken hebben plaats gemaakt voor een barokke vijverpartij met waterval. Ten midden van dit Rosarium is tijdens de avondopenstelling Enchanted Gardens het lichtkunstproject The Rosegarden van Detlef Hartung en Georg Trenz te bewonderen. Een prachtige en zeer bijzondere lichtkunstprojectie waarbij de klassieke barokke stijl van het Rosarium samensmelt met moderne lichtkunst.

  The Rosegarden (Detlef Hartung & Georg Trenz)
  Een reis door leven, geschiedenis en cultuur. Zo beschouwen Detlef Hartung & Georg Trenz het lichtkunstwerk in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen. Het kunstwerk is een symbool van de schepping van de wereld door middel van beeld en taal. Het Duitse kunstenaarsduo projecteert op indrukwekkende wijze de natuurlijke omgeving van het Rosarium, met meer dan 3.500 verschillende rozennamen, waarvan er meer dan 250 soorten in Kasteeltuinen Arcen te bewonderen zijn. Hartung & Trenz hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie in de jaren ’90, aan de ‘Akademie der Bildender Künste’ in München. Sindsdien hebben ze al vele internationale prijzen gewonnen, waaronder de ‘Lichtdesign-Preis’ in 2019 voor een projectie op de Dom in Keulen.

  De roos al 30 jaar het stralende middelpunt
  De roos al 30 jaar het stralende middelpunt
  De roos al 30 jaar het stralende middelpunt
  Zoeken