Tickets bestellen
default-header
HomeEerste ooievaarskuiken geboren in Kasteeltuinen Arcen

Eerste ooievaarskuiken geboren in Kasteeltuinen Arcen

woensdag 4 mei 2022

Er is geboortenieuws in Kasteeltuinen Arcen! Het eerste ooievaarskuiken is geboren op woensdag 4 mei. Het kuiken is geboren in de nestpaal waar een koppel wilde ooievaars hun intrek heeft genomen. Er liggen meerdere eieren, maar het is nog niet duidelijk hoeveel er zijn uitgekomen. Dit komt omdat het nest zich op grote hoogte bevindt. Het is echter mogelijk om het broeden en voeren van de ooievaars 24 uur per dag te volgen via een livestream. 

De afgelopen seizoenen is de nestpaal op Kasteeltuinen Arcen een goede kraamkamer gebleken voor wilde ooievaars. Aangezien broedende ooievaars erg traditioneel zijn, was de kans best groot dat deze imposante vogels terug zouden keren. Dit jaar werden al vroeg in het voorjaar twee ooievaars gespot die aanstalten maakten om hun intrek te nemen op de speciaal geplaatste nestpaal binnen het park. De nestpaal is circa 15 meter hoog en staat aan de rand van het park waardoor de ooievaars nauwelijks gestoord worden in hun kraamtijd.

Voeden en broeden
Dit jaar heeft het koppel 5 eieren gelegd, net als vorig jaar, en was het afwachten totdat deze eieren uit zouden komen. De gemiddelde broedperiode van ooievaars is 33 dagen. De ouders van het kuiken/de kuikens zijn momenteel druk in de weer met het voeren van de kuikens. Voedsel halen ze uit de vochtige graslanden en ondiepe wateren langs de Maas en in het nabij gelegen Nationaal Park De Maasduinen. Daar heeft Stichting het Limburgs Landschap via natuurherstelprojecten vochtige terreinen hersteld waar ook ooievaars op jacht kunnen naar voedsel.

Volg de livestream
Ons park is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, dus komt gerust langs om het nest te bekijken. De gebeurtenissen in het nest zijn echter 24/7 zeer goed te volgen via onze livestream.

Bekijk hier de livestream!

Eerste ooievaarskuiken geboren in Kasteeltuinen Arcen
Zoeken