Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeExamens Veteran Tree Specialist in Kasteeltuinen Arcen

  Examens Veteran Tree Specialist in Kasteeltuinen Arcen

  donderdag 24 september 2020

  Op 9 september was Kasteeltuinen Arcen de examenlocatie voor Veteran Tree Specialist. VETcert is een Europees certificeringssysteem voor specialisten in het beheer van veterane bomen. Dit zijn oude bomen vol gaten en holtes, maar zeker ook vol leven. Deze bomen vragen een specifiek beheer omwille van hun cultuurhistorische, sociale en biodiversiteitswaarde. Kasteeltuinen Arcen is als locatie gekozen vanwege de historische bomen die zich op het park bevinden.

  De Veteran Tree Specialist is een certificering die sinds augustus 2019 in heel Europa wordt uitgerold. Er zijn al examens geweest in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zweden en Spanje. Nu is Nederland aan de beurt voor het allereerste examen. Natuurinvest/Inverde is de organisatie die de verschillende examens in Nederland en België organiseert. Op termijn is het de bedoeling dat de examens in Nederland ook onder Nederlandse vleugel zullen vallen. Voor nu nemen er vijf Nederlanders en één Duitser deel aan het examen. Het examen zal worden afgenomen door Frits Gielissen (OBTA De Linde), Nico d’Hamers (Pan Boombeheer) en Tom Joye (Natuurinvest). Deze examinatoren hebben zelf het examen afgelegd in het buitenland en verzorgen nu de examens in Nederland en België.

  Historische bomen in Kasteeltuinen Arcen
  Kasteeltuinen Arcen is uitgekozen als examenplaats voor Veteran Tree Specialist door de combinatie van de prachtige vergaderlocatie met de nodige faciliteiten binnen en de mooie tuinen met oude historische bomen voor het praktijkstuk van het examen. In Kasteeltuinen Arcen werden de historische Rode Beuken en de Mammoetboom (Sequoiadendron Giganteum) onderzocht. Beide bomen werden in de tweede helft van de 19e eeuw geplant op het landgoed behorende bij Kasteel Arcen.

  Examens Veteran Tree Specialist in Kasteeltuinen Arcen
  Zoeken