Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeExtra kamer Kasteel Arcen gerestaureerd – Salon krijgt antiek behang

  Extra kamer Kasteel Arcen gerestaureerd – Salon krijgt antiek behang

  vrijdag 1 mei 2020

  Stichting het Limburgs Landschap probeert ieder jaar een van de kamers van Kasteel Arcen historisch verantwoord her in te richten. De ‘Klavierzimmer’ kreeg deze winter nieuwe wandschilderingen en vooral de restauratie van de antieke schouw met 3D-gereconstrueerde haardtegels daar trok de aandacht. Omdat het seizoen van Kasteeltuinen Arcen noodgedwongen later start dit jaar, kon ook een tweede ruimte worden aangepakt. Dat werd de Salon. Aanleiding was de vondst van een partij antiek behang in België.

  Goudleer
  De herinrichting van de kamers gebeurt na historisch onderzoek. Op basis van foto’s uit 1911 werd geconcludeerd dat de Salon ooit zogenaamd goudleer op de wanden had. Die conclusie werd bevestigd door de vondst van een paar kleine stukken van dit bewerkte leer achter een lambrisering. De Historische werkgroep Arcen Lomm en Velden bewaarde die stukken jarenlang in hun depot. Goudleerbehang bestaat uit vellen leer die in mallen bewerkt zijn zodat er patronen in zitten. Dit leer wordt dan beschilderd en deels van bladzilver voorzien. Door een gekleurde vernis lijkt het dan op goud, vandaar de naam. Er zijn in Limburg nog maar een paar historische ruimtes waar dit goudleer nog aanwezig is.

  Oorspronkelijke sfeer hersteld
  Dit materiaal is zo bewerkelijk dat vernieuwen extreem kostbaar is en daarom niet haalbaar voor Het Limburgs Landschap. Toch was er de behoefte om de oorspronkelijke sfeer van de ruimte te herstellen. Toen in een zaak in België, zuiver bij toeval, een partij antiek behangpapier met goudleermotief gevonden werd, leek dat te kunnen. Dit type behang werd eind 19-de eeuw en begin vorige eeuw gemaakt om woningen een antieke donkere sfeer te geven. Die sfeer is nu weer terug in de Salon van Kasteel Arcen. Samen met de antieke meubelen is een harmonieuze sfeer ontstaan.

  Bekijk het resultaat alvast online
  Omdat  Kasteeltuinen Arcen de komende weken nog dicht zijn, kan nog even niemand het komen bekijken. Maar na de opening van het park binnenkort kan iedereen de ‘make over’ van de twee kamers komen bezichtigen. Kunt u niet wachten? Bekijk dan alvast de filmpjes van de Klavierzimmer en de Salon op ons YouTube kanaal.

  Extra kamer Kasteel Arcen gerestaureerd – Salon krijgt antiek behang
  Zoeken