Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeGroot raadsel komt naar Kasteel Arcen

  Groot raadsel komt naar Kasteel Arcen

  donderdag 27 juli 2023

  In het trappenhuis van Kasteel Arcen zijn steigers geïnstalleerd. Deze staan klaar omdat er op donderdag 27 juli een enorm schilderij naar ons park verhuist. Het 18e eeuwse schilderij is 2.40 meter hoog, draagt de titel ‘Allegorie van de Vrede’ en is het park aangeboden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit werk draagt echter een raadsel met zich mee…

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertrouwde Kasteeltuinen Arcen eerder al een eeuwenoude bibliotheekkast toe, die nu wordt opgevolgd door het schilderij ‘Allegorie van de Vrede’. Het raadsel is wie het werk schilderde. Er staat in een elegant handschrift ‘J. de Wit 1749’ gemerkt, maar dit blijkt vals. Het doek is zo’n twintig jaar geleden op naam van een andere schilder gezet: Hendrik van Limborch, een tijdgenoot van De Wit. Er dient verder onderzocht te worden of deze toeschrijving juist is.

  Het werk is gemaakt met olieverf op doek van 239,5 cm bij 151,2 cm en dateert van 1749. Hierdoor past het precies bij Kasteel Arcen dat in deze periode luxe is geworden en sluit het goed aan bij de plafondschildering in de Florakamer van het kasteel. Het schilderij ‘Allegorie van de Vrede’ verbeeldt een zittend vrouwfiguur dat onder haar voeten het oorlogstuig vertrapt. Bij haar zijn twee putti afgebeeld, waarvan er één de zegeningen van de vrede symboliseert en de ander -met de caduceus- de handel. Het doek komt in Kasteel Arcen prominent boven de trap te hangen en is vanaf vrijdag 28 juli in volle glorie te bewonderen.

  Groot raadsel komt naar Kasteel Arcen
  Zoeken