Grote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen - Kasteeltuinen Arcen
Tickets bestellen
  • DE
  • Inloggen
    default-header
    HomeGrote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen

    Grote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen

    vrijdag 29 mei 2020

    Dit seizoen komt Kasteeltuinen Arcen met een bijzondere expositie, een grote beeldententoonstelling van kunstenaar William Sweetlove, in het tuinencomplex rondom het 17-de eeuwse kasteel. Sweetlove is bekend om zijn reusachtige kleurrijke beelden van dieren en mensen die allemaal een attribuut bij zich dragen zoals kaplaarsjes of een grote fles op de rug. Deze attributen staat symbool staan voor de klimaatverandering en hoe de natuur hier op reageert. Een thema dat steeds belangrijker wordt, ook voor Stichting het Limburgs Landschap. In het grote tuinencomplex bij Kasteel Arcen komen de grote kleurrijke beelden in contrast met de natuurlijke groene achtergrond verbazingwekkend goed tot hun recht.

    Pop-art kunst met een boodschap

    William Sweetlove (1949) is schilder en beeldhouwer en maakt op het eerste gezicht vrolijke pop-art kunstwerken. Zijn beelden hebben echter een duidelijk sociaal kritisch karakter. Bij Sweetlove komen de dieren in opstand tegen de klimaatveranderingen! Reusachtige rode honden met kaplaarsjes aan en een groep gekloonde ijsberen, trekken getooid met plastic flessen op de rug ten strijde. De beelden hebben laarzen of schoenen aan om hen te beschermen tegen het warme aardoppervlak en een rugzak met reservevoeding. Vele beelden dragen ook een petfles op de rug als symbool voor het tekort aan drinkbaar water dat ons in de toekomst te wachten staat. Het drinkwater raakt langzamerhand op door veranderingen in het klimaat, dat is de boodschap van Sweetlove. Een universeel thema dat voor Stichting het Limburgs Landschap reden was om deze tentoonstelling in Kasteeltuinen Arcen te plannen.

    Met zijn werken wil hij belangrijke maatschappelijke problemen zoals massaconsumptie, global warming, de plastic soep en het verdwijnen van flora en fauna in de kijker zetten en de discussie aanwakkeren.

    “Een wereld zonder plastiek is ondenkbaar. Maar ‘plastiek’ zelf is het probleem niet. Het is aan ons om er verantwoordelijk mee om te gaan”

    William Sweetlove

    Sweetlove (1949) werd geboren in Oostende en studeerde plastische kunsten in Gent. Hij werd bekroond met prijzen zoals die van de Jonge Belgische Schilderkunst en de Europaprijs voor Schilderkunst. Sinds 2003 werkt William Sweetlove samen met het Noord-Italiaans kunstenaarscollectief The Cracking Art Group. De naam ‘Cracking Art’ ontleent de groep aan het door de kunstenaars gebruikte basismateriaal, aardolie. Maar ter geruststelling,  al hun materiaal is gerecycled. Aan het werk van de kunstenaars zijn talloze boeken gewijd en het werk van William Sweetlove is aangekocht door musea en vooraanstaande particuliere- en bedrijfscollecties.

    Sweetlove in Arcen

    De expositie is het hele seizoen, t/m 1 november 2020, te zien in Kasteeltuinen Arcen. Op meerdere plekken in Kasteeltuinen Arcen wordt de bezoeker verrast met de spectaculaire beelden, maar de expositie is vooral in de Beelden- en Watertuin te bewonderen. Deze tuin is afgelopen winter op de schop genomen. Door de verschillende nieuwe looproutes die zijn gemaakt, kunnen de beelden van diverse kanten bekeken worden. Ieder jaar worden in deze tuin andere beelden getoond.

    Grote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen
    Grote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen
    Grote beeldenexpositie van Sweetlove in Kasteeltuinen Arcen

    Expositie William Sweetlove

    Zoeken