Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeOfficiële opening lichtkunstfestival Enchanted Gardens

  Officiële opening lichtkunstfestival Enchanted Gardens

  zaterdag 10 oktober 2020

  Gouverneur Bovens en burgemeester Scholten ontsteken lichtkunst in de tuinen

  Gisterenavond opende Kasteeltuinen Arcen de poorten voor een prachtige nieuwe editie van het lichtkunstfestival ‘Enchanted Gardens’. Dit lichtkunstfestival is tot en met 25 oktober iedere avond in het bloemen- en plantenpark te bewonderen. Op donderdag 8 oktober werd het lichtkunstfestival officieel geopend door gouverneur Theo Bovens, burgemeester van Venlo Antoin Scholten en wethouder Erwin Boom. Daarna mochten genodigden als eerste de lichtkunstroute lopen tijdens de exclusieve previewavond.

  Enchanted Gardens gaat door in cororonatijden
  Het rondreizende Lichtkunstfestival dat dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt in Kasteeltuinen Arcen maakt normaliter een tour langs verschillende Europese kastelen om bezoekers prachtige lichtkunst te tonen. Dit jaar zijn vanwege coronarichtlijnen al vele lichtkunstfestivals noodgedwongen afgelast. In Kasteeltuinen Arcen kan het event wel doorgang vinden door de grootte van het park in combinatie met extra maatregelen. Zo is gekozen om de duur van het lichtkunstfestival te verlengen waardoor bezoekers verdeeld over meerdere avonden kunnen komen. De verlenging van het event is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Venlo. In het programma is daarnaast rekening gehouden met het behouden van voldoende afstand. De lichtkunstwerken staan verspreid over het in totaal 32 hectare grote park. Gasten lopen een vaste route om de verschillende lichtkunstwerken te kunnen bewonderen. Ook worden bezoekersstromen gereguleerd door het verplicht stellen van online ticketverkoop waarbij een datum plus tijdslot voor entree gekozen dient te worden.

  Lichtkunst van prestigieuze internationale kunstenaars
  Tijdens Enchanted Gardens zijn in Kasteeltuinen Arcen verschillende indrukwekkende lichtkunstobjecten van internationale kunstenaars te bewonderen. Ook dit was een extra uitdaging tijdens coronatijden, maar het is gelukt om een gevarieerd programma op te stellen. Verschillende kunstenaars uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Finland tonen hun spectaculaire lichtkunstwerken in het prachtige historische en natuurlijke decor van Kasteeltuinen Arcen. Tijdens de previewavond waren de Franse kunstenaars Roland Devocelle en Audrey Rocher, ook wel bekend als het Atsara-duo aanwezig om toelichting te geven over hun lichtkunstwerk [M]ondes. Het kunstwerk is continu in metamorfose, het verandert de perceptie van volumes en de relatie met de ruimte. Daarnaast was Alexander Reichstein uit Finland aanwezig voor zijn kunstwerk ‘they were here’. Hij creëerde historische personen; mensen uit het verleden dwalen door Kasteeltuinen Arcen, ontmoeten elkaar en genieten van de omgeving. De sculpturen komen door de UV-lichten in neon-kleuren ‘echt’ tot leven. Het Prins Bernhard Cultuur fonds Limburg heeft dit jaar een bijdrage gegeven om o.a. de mapping op Kasteel Arcen op maat te ontwikkelen voor dit festival. In “Stone Canvas” zijn onder ander de schilderijen van August Deusser (1870 – 1942), impressionistisch schilder en laatste bewoner van Kasteel Arcen opgenomen.

  Kinderen zijn de kunstenaars
  Naast internationale lichtkunstwerken zijn er ook werken van eigen bodem te zien. Dit jaar is ook weer een lichtkunstproject gecreëerd door diverse basisscholen en kinderopvanglocaties uit Noord-Limburg. Ieder jaar weer heel bijzonder om honderden verlichte knutselwerken van de kinderen te zien. Na de editie in Arcen gaan deze kunstwerkjes zelfs internationaal. Ze worden opgenomen in het programma van een lichtkunstfestival in Denemarken. Een project waar de kinderen en scholen uiteraard heel trots op zijn.

  Enchanted Gardens vindt plaats van 9 t/m 25 oktober in de avonduren van 19.00 tot 23.00 uur.

  Officiële opening lichtkunstfestival Enchanted Gardens
  Zoeken