Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeTips tegen de herfstdip

  Tips tegen de herfstdip

  maandag 24 oktober 2022

  Kasteeltuinen Arcen staat tot en met 30 oktober in het teken van lichtkunstfestival Enchanted Gardens en Herfstig!. Het tuinteam van het bloemen- en plantenpark heeft duizenden herfstbloeiers verwerkt in bloemkunstwerken en in de tuinen. Dit als aanvulling op de verkleurende bomen en planten die zich voorbereiden op de winter. Dat het herfst is, betekent ook dat er de periode met veel daglicht voorbij is. Dat mensen hierdoor mogelijk last krijgen van een herfstdip, is een gevolg van het tekort aan daglicht dat haar uitwerking heeft op serotonine en vitamine D. Om deze herfstdip tegen te gaan is bewegen, gezelligheid opzoeken en naar buiten gaan in de kleurrijke natuur het antwoord; drie acties die samenkomen bij een bezoek aan Herfstig! in Kasteeltuinen Arcen.

  Herfstig kleurenpallet
  De bomen en planten verkleuren in de herfst en hierdoor zorgt de natuur voor een bijzonder kleurenpallet. Dit gebeurt omdat bomen en planten een tekort aan daglicht hebben voor fotosynthese. Hierdoor wordt er minder chlorofyl aangemaakt, een stof dat zorgt voor groene bladeren, en worden andere stoffen juist prominenter die verantwoordelijk zijn voor ‘herfstkleuren’ zoals rood, geel en oranje. Het kleurenpallet dat de natuur in zich heeft is in Kasteeltuinen Arcen goed te zien door de grote verscheidenheid aan bomen, planten en herfstbloeiers.

  Bomen en bloeiers
  Eén van de laatste tuinen op de hoofdroute van Kasteeltuinen Arcen is de Acertuin. Deze tuin is een van de paradepaardjes van het park in de herfst. De collectie Japanse esdoorns die daar staat zorgt voor een kleurrijk en interessant beeld door de sierlijke en grillige bladvormen. De hoofdrolspeler van de herfstbloeiers in het park is de chrysant in allerlei soorten en maten. Deze plant is door het tuinteam onder andere verwerkt in het meterslange Bloemenlint, honderden bloempotten, op het poortgebouw, maar ook in Kasteel Arcen. De chrysant komt oorspronkelijk uit China en Japan waardoor gezegd kan worden dat Oosterse invloeden mede zorgen voor een kleurrijke herfst in Kasteeltuinen Arcen tijdens Herfstig!.

  Lichtkunst in de avond
  De tuinen van het bloemen- en plantenpark worden in de avonden betoverd door internationale lichtkunst tijdens Enchanted Gardens. Enchanted Gardens kende al vijf eerdere goedbezochte edities. Deze editie van het lichtkunstfestival kent een route van ruim 2 kilometer door het park met vele sfeerbeelden en meer dan 14 nieuwe lichtkunstwerken, waaronder een afsluitende lichtshow op Kasteel Arcen.

  Tips tegen de herfstdip
  Zoeken