Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeKasteeltuinen Arcen klaar voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving!

  Kasteeltuinen Arcen klaar voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving!

  woensdag 4 maart 2020

  Op woensdag 10 april 2020 opent Kasteeltuinen Arcen haar poorten voor een nieuw verfrissend tuinseizoen met inspirerende groenevenementen en verrassende activiteiten. In de winterperiode is er hard gewerkt om naast de vertrouwde tuinen en vele evenementen vernieuwingen aan te brengen in het park. Er is een nieuwe wandelroute aangelegd langs eeuwenoude rode beuken; een historische blikvanger die in ere is hersteld. Daarnaast is er in de Water- en Beeldentuin het hele seizoen een verrassende beeldenexpositie van de Belgische kunstenaar William Sweetlove te bewonderen en wordt het extra genieten tijdens de vijf zomeravonden in juli. Niet voor niets is het park in 2020 door het Land van de ANWB wederom benoemd tot Leukste uitje van Limburg!

  Vier de lente!
  Vanaf 10 april viert Kasteeltuinen Arcen het voorjaar. De tuinen ontwaken en meer dan honderdduizend prachtige voorjaarsbloeiers, zoals: viooltjes, narcissen en tulpen beginnen te bloeien. Het nieuwe tuinseizoen wordt afgetrapt met de florale show Lente!, een prachtige expositie waarin kleurrijke voorjaarsbloeiers worden geshowd in het kasteel en op het voorplein. Van 11 t/m 26 april vindt de Narcissenparade plaats in het kasteel. Wekelijks worden de nieuwste en meest bijzondere narcissen opgehaald bij kwekers door het hele land. Deze worden verwerkt in de mooiste bloemcreaties door het bloementeam van Kasteeltuinen Arcen. Laat u verrassen door alle creatieve bloemwerken!

  Eeuwenoude historie in de tuinen
  We zijn erg trots op het nieuwe Metternich pad waarmee u een historisch deel van ons park kunt ontdekken. Het pad voert langs een groep van tien eeuwenoude rode beuken en de Mammoetboom die de tweede helft van de 19e eeuw zijn geplant. Het verhaal gaat dat de 10 beuken geplant zijn door kasteeleigenaren graaf Wolff-Metternich en gravin de Marchant d’Asembourg. Zij kochten kasteel Arcen in 1876 en hadden 8 kinderen. De 10 bomen zouden symbool staan voor het hele gezin. De beuken zijn op bijzondere wijze -in een driehoek- geplant waardoor u altijd vier beuken ziet, van welke kant u de bomengroep ook bewondert. De rode beuken maakten destijds onderdeel uit van de aanleg van een zogenaamde Engelse landschapstuin die toentertijd heel modern was. Deze herkenbare landschapsstijl is nog altijd terug te zien in het huidige Toernooiveld op Kasteeltuinen Arcen waar ten midden van een groot gazon de Mammoetboom (Sequoiadendron Giganteum)* staat. Door de manier waarop deze bomen aangeplant zijn in de 19e eeuw, werden de rode beuken en de mammoetboom meteen beeldbepalend in de tuin. Met de aanleg van het Metternich pad worden deze blikvangers nu in ere hersteld!

  * De mammoetboom is een boom uit het geslacht Sequoiadendron. Het is de zwaarste boom in de wereld en kan wel tot 95 meter hoog worden. De soort komt van nature voor in Californië.

  Bijzondere expositie in de Water- en Beeldentuin
  In samenwerking met tuinarchitect Niek Roozen, ontwerper van de tuinen bij opening van het park in 1988, is er een nieuw ontwerp gekozen voor de water- en Beeldentuin. Door de verschillende nieuwe looproutes door de tuin, afgewisseld met prieeltjes die dienen als rustgelegenheid, kan de beeldende kunst die getoond wordt nog beter bewonderd worden. In deze vernieuwde tuin exposeert Kasteeltuinen Arcen het hele seizoen bijzondere werken van de beeldend kunstenaar William Sweetlove (1949). Sweetlove, geboren in Oostende, is een schilder, beeldhouwer en assemblagist die pop-art kunstwerken maakt met een duidelijk sociaal kritisch karakter. Hij noemt zichzelf de meest geplagieerde kunstenaar van Europa die te herkennen is aan de reusachtige rode poedel en een leger boomkikkers die getooid met plastic flessen op hun rug ten strijde trekken tegen de klimaatverandering. Het veranderende klimaat en hoe de natuur hiermee omgaat is een belangrijk thema in zijn kunst. Een niet te missen expositie!

  Kasteeltuinen Arcen blijft verrassen met nieuwe evenementen
  In het nieuwe tuinseizoen kan er daarnaast weer volop genoten worden van zowel terugkerende als nieuwe evenementen en activiteiten. Nieuw dit jaar is het Vertelfestival met Pinksteren waar diverse storytellers mooie, ontroerende en historische verhalen delen. In juli wordt het extra genieten tijdens maar liefst vijf zomeravonden. Iedere donderdag in juli blijven de poorten geopend tot 22.00 uur voor extra tuinbeleving en aanvullend entertainment. Ook staan de seizoensgebonden florale shows, zoals: Lente!, Bloemig!, Herfstig! en het Rozenfestijn! weer op de agenda. Dit jaar zijn de activiteiten tijdens het Rozenfestijn fors uitgebreid. Na het wegvallen van het Rozenfestival in Lottum wil Kasteeltuinen Arcen de roospromotie levend houden. Dat is belangrijk voor de sierteeltsector in de omgeving en de koningin onder bloemen verdient bovendien de volle aandacht van het publiek. Kasteeltuinen Arcen zal deze dagen het podium zijn voor de roos in vele gedaanten. Op het programma staan onder meer snijrozenshows, workshops, rozentheater, rozenopera, rozenmarkt en een heus rozencorso. Uiteraard zijn ook de grote publiekstrekkers als Holland Koi Show (augustus), Fantasy Festival Elfia (september) en Lichtkunstfestival Enchanted Gardens (oktober) vaste waarden op de evenementenkalender.

  Aanpassingen en renovaties in tuinen en kasteel
  Op diverse plekken in de tuinen en in het kasteel zijn aanpassingen doorgevoerd. Het comfort van bezoekers is verder vergroot door op meerdere plekken in het park zitgelegenheden te creëren. Bij het Bloemenlint, waar ieder seizoen andere plantjes aangeplant worden, is een 80 meter lange zitbank gecreëerd met zicht op de grote vijver met fontein, de flamingo’s en de kleurenpracht van de tienduizenden seizoen bloeiers. Ook de renovatie van het interieur in Kasteel Arcen gaat continu door. Na een grote renovatie van het parket in 2018 zijn de afgelopen maanden twee kamers gerenoveerd. De schouw in het kasteel is hersteld met replica’s van de oorspronkelijk gevonden tegeltjes. Deze replica’s zijn middels een 3D-geprinte mal vervaardigd. Ook werden de kamers voorzien van nieuw schilderwerk en behang.

  Kasteeltuinen Arcen klaar voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving!
  Zoeken