Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeRozenregio eert de roos met het Rozenfestijn

  Rozenregio eert de roos met het Rozenfestijn

  woensdag 7 juni 2023

  De roos is het paradepaardje van de sierteeltsector in Noord-Limburg. Kasteeltuinen Arcen eert de koningin onder de bloemen tijdens het ‘Rozenfestijn’ van donderdag 8 tot en met maandag 12 juni. Rozenkwekers uit de (Eur)regio leveren de meest bijzondere snijrozen, waarmee creatieve bloembinders aan de slag gaan. Deze florale kunstwerken worden zowel in de tuinen als in het kasteel tentoongesteld. Het pronkstuk van het park is het barokke Rosarium met meer dan 10.000 bloeiende rozen.

  Kunstwerken van duizenden rozen
  Langs de wandelroute in de tuinen staan acht rozenkunstwerken. Dit jaar zijn ook zeven kamers op de tweede etage van Kasteel Arcen voorzien van rozencreaties. Op de Bel-etage heeft het eigen bloementeam van het park de historische kamers voorzien van bloemwerk in vazen met de roos in de hoofdrol.

  Meesterbinders van topniveau
  De rozenarrangementen in de tuinen en op de tweede etage van het kasteel worden gecreëerd door Ilse Rambags van Bloemsierkunst de Kogeldistel, Lily Beelen van Just Lily, Joyce Brueren van Jolls, Debbie Kleinendorst, Moniek Koopmans en Ria Derks van Floral Dance Art, Luciënne Janssen van Atelier Natuurlijk Verbonden, Bente van Meurs van Uniek van Bente en Chantal Rijnen-Peeters. Bente van Meurs is een nieuwe bloemist bij deze editie van het Rozenfestijn, zij behaalde bij het bloemschikken de eerste plaats tijdens Worldskills in Polen. De bloemisten werken met snijrozen van Euregio-kwekers Reintjes Bloemen, Van der Hulst Rozenkwekerijen, Rozenkwekerij H. Bruinen, Rosen Kretz en Wans Roses.

  Rozenopera, rozenrondleiding en rozenmarkt
  Om de roos optimaal te eren zijn er naast de rozenkunstwerken en het Rosarium een rozenopera,  een rozenrondleiding en een rozenmarkt. De rozenopera wordt alle vijf de dagen meermaals uitgevoerd door sopraan Maja van ’t Oever en bas Jan Alofs. Om meer informatie te geven over de rozentuinen en haar bijzonderheden, start er twee keer per dag een rozenrondleiding. En op het Toernooiveld is er een rozenmarkt, waar ‘roos gerelateerde’ producten worden verkocht. Daarnaast verkoopt de planten- en souvenirshop van het park bijzondere rozen, zoals de André Rieu-roos die vorig jaar in Lottum door Rieu zelf werd gedoopt.

  Permanent rosarium van de rozenregio
  Het Rozenfestijn is de start van de bloeitijd in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen. Het bloemen- en plantenpark is 35 jaar geleden mede ontstaan vanuit de zoektocht van rozenkwekers uit Lottum naar een locatie voor een permanent rosarium. Het Rosarium in Arcen werd na opening in het NOS-Journaal zelfs ‘klein Versailles’ genoemd. Het barokke Rosarium is onderverdeeld in 10 symmetrisch ingedeelde tuinen met elk een eigen thema. Je vindt er bijna alle soorten rozen zoals grootbloemige rozen, heesterrozen, trosrozen, oude rozen, Engelse rozen, leirozen of klimrozen. Tijdens het Rozenfestijn staan ze volop in bloei, waaronder de enige roos ter wereld met een bont blad, Rosa Verschuren, en de eigen Rosa August Deusser, vernoemd naar de laatste bewoner van Kasteel Arcen. Net als het hele park is het rosarium ontworpen door landschapsarchitect Niek Roozen.

  Rozenregio eert de roos met het Rozenfestijn
  Zoeken