Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeSchilderijen Kasteel Arcen ontdekt in Beieren

  Schilderijen Kasteel Arcen ontdekt in Beieren

  woensdag 8 november 2023

  Een groot aantal verloren gewaande uit Kasteel Arcen, stammende portretten van de hertogen van Gelre, is door schrijver Edmond Staal en fotograaf Edmond Notermans teruggevonden bij een nazaat van de Gelres in het Beierse Thurnstein.

  Het Limburgs Landschap, eigenaar van Landgoed Arcen, liet afgelopen jaren een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek doen naar de geschiedenis van het kasteel. Tegelijkertijd liet het door het Stadsarchief in Venlo een archiefonderzoek doen naar daar bewaarde eeuwenoude archievenstukken van Kasteel Arcen. Door die gecombineerde onderzoeken kwam de betrokkenheid van de Van Gelres bij de geschiedenis van Kasteel Arcen goed naar voren. Allerlei ontwikkelingen waren terug te herleiden tot de verschillende generaties.

  Uit eerder onderzoek door de Historische Werkgroep Arcen Lomm en Velden bleek een relatie met een adellijke familie in Beieren. Voor een artikel voor het Cultureel Jaarboek Buun gingen Edmond Staal en fotograaf Egon Notermans op bezoek bij graaf Von la Rosée in Thurnstein om informatie te krijgen over hun historie Arcen. De graaf is een nazaat van de hertogen van Gelre die voor Noord-Limburg van groot historisch belang zijn geweest. Ze bouwden Kasteel Arcen maar verleenden Venlo ook stadsrechten. In zijn archief is veel info over zijn Limburgse voorvaderen te vinden uit de zestiende en zeventiende eeuw. In Beieren kwam het schrijversteam onverwacht oog in oog met een groot aantal portretten uit die Arcense tijd en met vele interieurstukken die een band met Arcen hebben.

  Arcense stukken in Beieren
  De vraag was natuurlijk waarom de Van Gelres vertrokken uit Kasteel Arcen. Hoe was de familie in Beieren terechtgekomen en wat herinnerde nog aan de Arcense periode? Waar waren de hertogen van Gelre nu? Ook wilde het team foto’s maken van de drie Arcense portretten die in Beieren zouden hangen. Het was een grote verrassing dat de nazaten van de Van Gelres een 20-tal Gelre-portretten hadden die eeuwen overspant. Ook bleken er volop objecten waar het familiewapen op staat. De graaf bleek zeer trots te zijn op zijn Gelrese roots en volop over zijn familiegeschiedenis te kunnen vertellen.

  In de nieuwe Buun staat een reportage die de bouwgeschiedenis van Kasteel Arcen combineert met de verschillende generaties van Gelre, inclusief een aantal van de ontdekte Arcense portretten in Beieren. We gaan als Kasteeltuinen Arcen onderzoeken of het mogelijk is om onze bezoekers oog in oog te kunnen laten staan met de historische bewoners en wat ze betekend hebben voor het kasteel en de bouwgeschiedenis.

  Schilderijen Kasteel Arcen ontdekt in Beieren
  Schilderijen Kasteel Arcen ontdekt in Beieren
  Zoeken