Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header

  Bordertuin

  Het gaat de laatste jaren steeds slechter met de vlinders en bijen. Dat is zoals bekend slecht voor de natuur. Om de vlinder- en bijenpopulatie te helpen zijn er in de Bordertuin drie langgerekte borders aangelegd. Deze bestaan uit planten; die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. De Vlinderstichting heeft ons geadviseerd over de aan te planten soorten. De borders zijn in organische vormen aangelegd en worden omringd door grasstroken. De borders worden onderbroken door wandelpaden. Zodat u tussen de bloemen en vlinders kunnen lopen. Het is voor bezoekers een genot om te kijken naar de rondvliegende vlinders en bijen.

   

   

  Borders

  De verschillende borders in Kasteeltuinen Arcen zijn ieder aangeplant met een eigen doel:

  De vlinderborder

  Hier zijn vaste planten en heesters in aangeplant waar vlinders dol op zijn. Dit zijn planten waar veel nectar in te vinden is. Vlinders hebben behoefte aan nectar als energiebron. De vrouwtjes gebruiken de nectar ook als bron van bouwstoffen voor de eitjes die ze af moeten zetten. In de border staan vaste planten zoals duizendblad, dropplant, damastbloem, ijzerhard en lavendel. Ook staan er heesters zoals vlinderstruik en viburnum.

  De bijenborder

  Hier staan met name planten voor bijen. Bijen zijn vooral dol op vaste planten zoals monnikskap, vingerhoedskruid, guldenroede, smeerwortel en ook lavendel. Echte bijenheesters zijn ribes en bruidsbloem. In deze bloemen zit veel stuifmeel dat door bijen verspreid wordt. Speciaal voor de bijen en insecten is er nog een groot bijenhotel geplaatst.

  Bloemenborder

  Hier staat een mix van vaste planten aangeplant. Deze planten zorgen het hele jaar door voor bloemen. Dit trekt uiteraard ook diverse insecten aan.

  Bij de ingang van de bordertuin staat een groot prieel waar men informatie kan vinden over vlinders en de Vlinderstichting waarmee deze borders zijn ontwikkeld. Voor dit prieel staan 5 bloembakken met daarin voorbeelden van m2-tuintjes zoals men die in een kleine tuin zou kunnen aanleggen om thuis bij te dragen aan de vlinder- en bijenpopulatie.

  Borders
  Zoeken