Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header

  Dahliatuin

  De Dahliatuin is een kleurrijke tuin in Kasteeltuinen Arcen. De Dahliatuin symboliseert een oude rivierstroom en is te vinden op het einde van de ‘vallei’. Door de vorm en invulling van de tuin krijgt u het beeld van een landschapstuin, maar doet ook denken aan een baroktuin.

  De kleurrijke bloemenperken zijn begrensd met een taxushaag aan de achterzijde en grasstroken aan de voorzijde. De Dahliatuin heeft de vorm van watergolven. Het toppunt is dat de taxushaag deze vorm zelfs driedimensionaal heeft.

  In de Dahliatuin gaan meer dan 70 soorten dahlia’s bloeien op een oppervlakte van ongeveer 75 m2. Deze verschillende dahlia’s zijn allen prachtig, maar variëren in groeihoogte tot wel 1,60 meter. Bekijk de enorme variatie in vormen en kleuren en geniet van deze fantastische bloem.

  De dahlia’s bloeien rijkelijk tot aan de eerste nachtvorst. Een lust voor het oog, zodat u net als in vroegere tijden zich vergaapt aan de rijkdom van de ‘natuur’.

  • De dahlia’s zijn vorstgevoelig en daarom rond in de zomer te zien, voor deze tijd staan er kleurrijke voorjaarsbloeiers.
  • De dahlia’s in de Dahliatuin zijn gesponsord door FAM Flower Farm.

  Het verhaal van de dahlia

  Al in de 17e eeuw werden er in het wild planten ontdekt die enigszins gelijkenis tonen met de dahlia. De plant verschijnt in de literatuur later pas in een verslag dat werd uitgebracht van een reis naar Mexico in de 18e eeuw. Dit was ter ere van de kruidkundige en leerling van Linnaëus, de Zweed Andreas (Anders) Dahl. Door de ontdekking van Andreas Dahl krijgt een van de eerste soorten de naam Dahlia pinnata. Rond diezelfde tijd is Kasteel Arcen in huidige staat afgebouwd. Het ‘nieuwe’ kasteel en de nieuwe bloemsoort zijn beide een lust voor het oog.

  De kasteelheren en -dames pronkten graag met uitzonderlijke bloemen in hun sierlijke barokke tuinen. De tulp is een modevoorbeeld daarvan. Dahlia’s worden pas in de 19e eeuw populair, ze zijn een mooie overgang tussen heesters en sierplanten. Landschapstuinen, tuinen zonder symmetrie en evenwicht, zijn dan populair. De nieuwe Dahliatuin bij Kasteel Arcen is een eclectisch geheel van bovenstaande stijlen.

  Het verhaal van de dahlia
  Het verhaal van de dahlia
  Het verhaal van de dahlia

  Realisatie van de Dahliatuin

  Zoeken