Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeKasteel ArcenEmpirekamer

  Informatie in Kasteel Arcen

  Deze kamer ontleent haar naam aan de empirestijl van een deel van het meubilair.

  De Empireperiode begon na de overwinning van Napoleon en zijn Keizerrijk (empire) met Julius Caesar als zijn voorbeeld (zo rond 1800).

  Het volk had de Franse revolutie veroorzaakt om de decadente koningen en andere adel af te zetten. Maar de nieuwe machthebbers, inclusief de keizer zelf, gingen gewoon door met de koninklijke luxe.

  Napoleon bracht uit alle nieuwe landen die hij veroverde ook veel kunstschatten mee. Die onder andere Romeins, Griekse en Egyptische kunst, diende in Europa als inspiratie voor kunstenaars en ambachtslieden.

  Overigens is empire vooral een interieurstijl die verwant was aan zijn voorganger de Louis XVI stijl die al classicistisch was.

  Meer over de Empirekamer

  De Empirekamer was in de ‘Deusserperiode’ van 1917 tot 1932 de eetkamer van de familie.

  De bronzen dekselvaas met leeuwenpoten is in empirestijl. De empirestijl is in Parijs in het begin van de 19e eeuw ontstaan.

  De grote kast en de donkere stoelen met gele bekleding zijn in Lodewijk XVI-de stijl. Er zijn bij de empire meubelstukken veel (vergulde) ornamenten zoals sfinxen, leeuwen, lauwerkransen en vazen. Daarnaast zijn er vaak felle pasteltinten.

  Meer over de Empirekamer

  Meer over de schilderijen

  Blader door de beelden in bijstaande slider, zo ziet u alle schilderijen uit deze ruimte. Hieronder staat de uitleg op volgorde. 

  De schilderijen in de Empirekamer zijn van August Deusser. Hij was de laatste eigenaar-bewoner van Kasteel Arcen.

  1. Nederlands polderlandschap – door August Deusser
  2. Zelfportret in blauwe kiel – door August Deusser
  3. Familie Deusser in de eetkamer. Het wandmeubel wat hierop te zien is staat nu in een van de volgende ruimtes in Kasteel Arcen. – door August Deusser
  4. Elisabeth-Eugenie Deusser-Albert – door August Deusser

   

  Meer over de schilderijen
  Meer over de schilderijen
  Meer over de schilderijen
  Meer over de schilderijen
  Zoeken