Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeDahliatuin zorgt voor dronken bezoekers

  Dahliatuin zorgt voor dronken bezoekers

  dinsdag 9 augustus 2022

  De aanwinst van tuinseizoen 2022, de Dahliatuin, in Kasteeltuinen Arcen valt bij zowel mens als dier in de smaak. Dagelijks zijn er talloze insecten te vinden op de planten die momenteel volop in bloei staan. De bijen moeten echter opletten dat ze niet dronken worden van het nuttigen van de nectar en het stuifmeel.

  Dronken bijen
  De bijen zijn frequent bezoeker van de dahlia’s met een goed zichtbaar hart, daar kunnen ze goed bij de lekkernijen waar ze van leven. Het is echter zo dat de nectar door warmte kan fermenteren, als het niet snel genoeg wordt opgehaald door een bestuiver. Met als resultaat dat een bij hier dronken van kan worden. Het gevolg hiervan is dat de bij niet meer recht en doelgericht kan vliegen en hij buiten het nest wordt gehouden door de andere bijen tot hij nuchter is. Dit fenomeen is echter niet heel waarschijnlijk bij dahlia’s, het komt vaker voor bij fermenterend, lekkend boomsap.

  Soorten dahlia’s

  In de kleurrijke Dahliatuin van Kasteeltuinen Arcen staan meer dan 70 soorten dahlia’s op een oppervlakte van zo’n 75 m2. De oppervlakte is verdeeld in bloemperken die worden begrensd met een taxushaag. De bloemperken zijn zorgvuldig samengesteld en gevuld met een mooie selectie dahlia’s van het Nederlandse FAM Flower Farm. Bij het samenstellen van de perken is er rekening gehouden met de variatie in hoogte, kleur en soort bloemen, maar ook met het aantrekken van insecten.

  Dahlia’s en  Kasteel Arcen

  Al in de 17e eeuw werden er in het wild planten ontdekt die enigszins gelijkenis tonen met de dahlia. De plant verschijnt later pas in de literatuur, namelijk in een verslag over een reis naar Mexico in de 18e eeuw. Rond diezelfde tijd is de bouw afgerond van Kasteel Arcen in haar huidige staat. De kasteelbewoners pronkten graag met uitzonderlijke bloemen uit hun sierlijke barokke tuinen, zoals tulpen. Dahlia’s worden, net als landschapstuinen, pas populair in de 19e eeuw. Het uiteindelijke ontwerp van de Dahliatuin in Kasteeltuinen Arcen symboliseert een oude rivierstroom en is een mix van de verschillende stijlen: de tuin geeft het beeld van een landschapstuin, maar doet ook denken aan een baroktuin.

  Dahliatuin zorgt voor dronken bezoekers
  Zoeken