Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeJubileumjaar van Kasteeltuinen Arcen binnenkort van start

  Jubileumjaar van Kasteeltuinen Arcen binnenkort van start

  woensdag 22 maart 2023

  We vieren dit jaar onze 35e verjaardag

  Kasteeltuinen Arcen start op zaterdag 1 april het jubileumseizoen. Ons bloemen- en plantenpark, dat is benoemd tot Leukste uitje van Limburg 2023, bestaat dit jaar 35 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een nieuwe outdoor tuinbeleving op de plek van de gesloopte kas ‘Casa Verde’ en een expositie in de Water- en Beeldentuin waar werk te zien is van kunstenaars die eerder in het park exposeerden.

  Nieuw tuingebied

  De kas Casa Verde is gesloopt en inmiddels omgetoverd tot de boulevard ‘Plaza Verde’ en een mediterrane tuin. Casa Verde is ontworpen in 1988 als bouwkundige tegenhanger van Kasteel Arcen. Bezoekers krijgen nu vanaf het vernieuwde terras bij de boulevard, dat als het ware boven het water zweeft, uitzicht over de grote vijver met fontein. Op het terras begeeft de bezoeker zich tussen moerascipressen met hun markante luchtwortels. Daarnaast zijn er in de, aan de boulevard grenzende, Mediterrane Tuin tientallen nieuwe bomen, olijven, rozemarijn en een groot lavendelveld geplant. Een tuingebied dat op onze verjaardag, op 31 mei, officieel wordt geopend.

  Expositie 35 jaar Kasteeltuinen Arcen

  In 1988 opende in het maasdorp Arcen een groen themapark: Kasteeltuinen Arcen. Het NOS Journaal sprak van een klein Versailles. Op de historische buitenplaats Arcen werd een unieke groenbeleving gebouwd in samenwerking met Lottumse rozenkwekers en Provincie Limburg. Daarnaast werd beeldende kunst onderdeel van het park in de tuinen. Het kasteel bood ruimte voor uiteenlopende exposities, vaak in samenwerking met regionale kunstkenners zoals Paul Wilms van Galerie Wilms, Museum van Bommel van Dam en Het Limburgs Museum. Na 35 jaar Kasteeltuinen Arcen staan de bustes van de bekendste rozenveredelaars, vervaardigd door Hans Reijnders, nog steeds in het Rosarium en heeft onder andere de houten sculptuur ‘Movement’ van Fons Schobbers een vaste plek in de nieuwe Mediterrane Tuin gekregen. In 2023 wordt er teruggekeken op wat kunst de afgelopen 35 jaar aan het park heeft toegevoegd middels een buitenexpositie in de Water- en Beeldentuin. Een tuin die in 2004 is ontworpen door de oorspronkelijke tuinarchitect Niek Roozen. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Sjer Jabobs, Ann Hermans, William Sweetlove, Shinkichi Tajiri, David Vanorbeek. In de desbetreffende tuin is een nieuwe soundscape te horen van componist Egbert Derix i.s.m. Eric Vloeimans en Huub Stapel.

  Voorjaar in de tuinen

  Het tuinteam heeft tijdens de wintersluiting hard gewerkt om de tuinen ‘voorjaarsklaar’ te maken. Dit resulteert in een park vol voorjaarsbloeiers en nieuwe elementen. Een meterslang lint met duizenden tulpen. Tienduizenden vrolijke viooltjes staan door het gehele park: in een bijzonder patroon in het Rosarium, in de immense pauw op het Toernooiveld en in tientallen bloembakken en borders. Nieuwe rozensoorten zorgen voor een kleuren- en geurenexplosie bij de ingang van het Rosarium, waaronder de enige roos ter wereld met een bont blad: ‘Rosa Verschuren’. Twee nieuwe fonteinen zorgen voor een levendig waterspel.

  Kasteeltuinen Arcen is vanaf zaterdag 1 april dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het is voor de liefhebbers van het park mogelijk om tot 1 april een seizoenkaart met korting te kopen!

  Jubileumjaar van Kasteeltuinen Arcen binnenkort van start
  Zoeken