Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header

  Rosarium

  Het klassieke Rosarium is omrand door het grachtenstelsel en is onderverdeeld in symmetrische ingedeelde tuinen met elk een eigen thema. De oorspronkelijke tuin was op klassieke wijze verdeeld in 16 gelijke vierkanten. Deze zijn door hagen van Haagbeuk (Carpinus betulus) van elkaar gescheiden. De ontbrekende zes vakken hebben plaats gemaakt voor een barokke vijverpartij met waterval. Bij de aanleg van dit Rosarium zijn 10 vakken hersteld als verschillende rozentuinen met honderden verschillende rozensoorten. De tien rozentuinen in het Rosarium hebben allemaal een thema en herbergen onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. Wanneer de rozen volop in bloei staan is het in de tuinen een waar geur- en kleurfestijn. Naast rozen zijn er ook diverse vaste planten, bomen en heesters te bewonderen.

  Honderden rozensoorten in Kasteeltuinen Arcen

  Deze rozensoorten zijn te bewonderen in de 10 verschillende tuinen van het Rosarium

  De Geur- & Smaaktuin

  In de Geur- en Smaaktuin vindt u tientallen rozensoorten met een sterke geur en/of smaak. De bijbehorende naambordjes vertellen u welke bijzondere geur- of smaakeigenschappen de roos bezit. De eetbare bloembladeren zijn inmiddels erg geliefd. Ze zijn al in veel kook- en bakrecepten zijn verschenen! Blikvanger in de tuin zijn verschillende rozenbogen en rank-elementen voor klimrozen. De rozen in deze rozentuin zijn een schenking van de Duitse rozenkweker W. Kordes‘ Söhne. Hij staat internationaal bekend vanwege zijn gezonde, lang-bloeiende en gemakkelijk te onderhouden rozenteelt.

  De Klimrozen Tuin

  In de klimrozentuin van het Rosarium zijn alleen gekweekte soorten te vinden. De botanische klimrozen zijn in de Hosta-Varentuin in het park te bewonderen. Klimrozen kunnen in lengte variëren van een halve meter tot wel twintig meter. In de klimrozentuin is een gezellig theehuisje te vinden. Dit theehuisje diende vroeger als werkplaats voor de tuinman. De toenmalige bewoners van het kasteel gebruikten het Rosarium als fruit- en moestuin.

  De Namen Tuin

  Wist u dat veel rozen zijn vernoemd naar beroemde componisten, vorsten en filmsterren? Er zijn ook rozen die weer vernoemd zijn naar steden, muziekstukken of sprookjesfiguren. In de Namentuin zijn deze bekende naamdragende rozen te vinden en onderverdeeld in vijf categorieën: muziek, sprookjes, adel, artiesten en steden.

  De Hosta- & Varentuin

  Hosta’s en varens zijn beide decoratieve bladplanten die het goed doen op schaduwrijke plekken in de tuin. Hosta’s moeten het hebben van hun variatie in bladkleur. De bladvormen verschillen weinig tussen de verschillende soorten. Bij varens zit de variatie juist in de bladvormen en de tinten groen. Zo vullen beide collecties elkaar aan.

  De Vier Tinten Tuin

  In deze tuin ziet u de combinatiemogelijkheden van rozen met bomen, heesters en vaste planten. De tuin bestaat uit vier segmenten, die – u raadt het al! – op basis van vier kleuren ingericht zijn.

  De Minirozen Tuin

  In de middenvakken van de Mini-rozentuin van het Rosarium staat een collectie van minirozen. Deze rozen worden geselecteerd op groeihoogte en de grootte van de bloem. De rozensoorten worden meestal niet hoger dan 30 cm. Ze bloeien uitbundig en zijn daarom met name geschikt voor kleinere tuinen, alsmede voor potten en bloembakken. Laat u vooral inspireren!

  De Romantische Tuin

  In dit gedeelte van het Rosarium geven de kleurschakering, de wijze van beplanten en de verschillende ornamenten de tuin een romantische sfeer. In deze tuin staan zeer bijzondere rozen die naast sier ook een ander nut dienen. Zo worden een aantal van deze soorten gebruikt bij geneeskundige toepassingen.

  De Winners Tuin

  Deze tuin is een eerbetoon aan de rozenveredelaars. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van het Rosarium. De meest bekende rozenveredelaars zijn vereeuwigd in de vorm van borstbeelden. Deze worden omgeven door rozen die op hun kwekerij zijn gewonnen. Veredelaars zoeken door middel van het kruisen van rozen naar nieuwe rassen. Dit vergt een kostbare en tijdrovende aangelegenheid die veel inzicht en vakmanschap vergt. Slechts een klein percentage is namelijk goed voor doorkweek en verkoop.

  De Top-Tien Tuin

  Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken die aan rozen worden gegeven: Toproos (tot 2013), Excellence-roos (vanaf 2013) en de ADR roos (Duits keurmerk). Die kwaliteitsaanduidingen geven aan dat de rozen aan sterke keuringseisen hebben voldaan. Hiervan is ziekteresistentie één van de belangrijkste punten. In het Rosarium bevindt zich de Top-10-Tuin. Deze bestaat uit 16 vakken, met de meest succesvolle rozen met een dergelijk kwaliteitskeurmerk.

  De Klassieke Rozentuin

  Rozen staan al eeuwen in de belangstelling. Rond de 17e eeuw begon men met het selecteren van natuurlijke kruisingen. Dit werd gedaan om tot nog mooiere en langer bloeiende rozen te komen. De klassieke rozentuin maakt onderdeel uit van het Rosarium. Hier vindt u enkele van de eerste rozensoorten.

  Loofgang of Berceau

  Om het Rosarium heen loopt een zogenaamde berceau. Doordat de heggen, die aan weerszijden groeien, aan de bovenzijde met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat een beschutte wandelgang. Dit overdekte wandelpad was in de 18e eeuw zeer populair bij kasteelbewoners omdat zij zo uit de zon bleven. De berceau van Kasteeltuinen Arcen is één van de bijzondere berceaus in Nederland die door de Bomenstichting opgenomen zijn in het Landelijk Register van Monumentale bomen. Het is mogelijk om de berceau te beklimmen naar een uitzichtpunt van waar het hele Rosarium overzien kan worden.

  Loofgang of Berceau

  Kijkje in het Rosarium

  Zoeken