Tickets bestellen
default-header

Patiotuinen

Knotting Garden - Knooptuin

Het principe achter de knooptuin stamt uit de Renaissance en is een tuin van zeer formeel ontwerp in een vierkant kader, bestaande uit een verscheidenheid van aromatische planten en culinaire kruiden. Paleistuinen uit de Renaissance zijn naar dit principe aangelegd en bestaan meestal uit verscheidene knooptuinen, die één, imposant, geheel vormen. De Knooptuin in Kasteeltuinen Arcen is aangeplant naar een kleine tuin en bestaat zodoende uit een enkel compartiment met Buxus sempervirens.

Knotting Garden - Knooptuin

Chinese Tuin

De Chinese Tuin draagt door het gebruik van treurmoerbeibomen, Rododendrons en boompioenen een haast mystieke sfeer uit.

Chinese Tuin

Japanse Tuin

De Japanse Tuin is aangelegd met de filosofie van de Japanse tuinarchitectuur. De tuin straalt rust uit door het gebruik van natuurlijke materialen elementen als hout, steen en water en de Japanse esdoorns en bamboe. Dit is kenmerkend voor deze stijl van tuinarchitectuur waar achter veel elementen een filosofische betekenis schuilgaat; niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo staat water in het Boeddhisme symbool voor yin, en is steen het symbool voor yang.

Japanse Tuin
Japanse Tuin
Japanse Tuin

Groente- en Moestuin

Sinds 2014 prijkt er ook een groente- en moestuin in de Patiotuinen. Deze modern aangelegde tuin laat zien hoe u zelfs op kleine oppervlakten groente, fruit en kruiden kunt verbouwen. In rekken tegen de wand introduceren we een nieuwe en efficiënte vorm van tuinieren, het verticaal tuinieren. Deze rekken zijn ontworpen door onze timmerman. De werktekeningen van deze rekken zijn op te vragen via onze receptie zodat u thuis ook verticaal kunt tuinieren!

Andere tuinbakken zijn juist op ideale werkhoogte versteld waarin oude, nieuwe en vergeten soorten groente, fruit en kruiden worden verbouwd. We besteden in de Groente- en Moestuin aandacht aan het zintuig smaak. Daarom mag van al het lekkers in deze tuin geproefd worden. Tijdens diverse kookevents maken koks gebruik van hetgeen wat op dat moment groeit in de Groente- en Moestuin.

Groente- en Moestuin

Watertuin

In de Watertuin staat het gebruik van – hoe kan het ook anders – water centraal. Wandel over de stalen vlonders en ontdek de verscheidenheid aan waterplanten en kleine visjes die in het water te zien zijn.

Watertuin

Kleurentuin

De Kleurentuin is, net als de seizoenen, altijd in verandering. In deze tuin staat een voortdurende wisselende beplanting die gekozen wordt op basis van kleur. Zo wordt hij in het voorjaar opgebouwd met viooltjes of bloembollen en in de zomer met één-jarigen, waardoor de Kleurentuin elk jaargetijde van uiterlijk wisselt.

Kleurentuin

Jubileumtuin

De jubileumtuin is een tijdelijk ontwerp ter gelegenheid van het 30 jaar bestaan van het park. Voorheen bevond zich op deze plek een grote volière. De pauwen die hier gehuisvest waren lopen nu vrij rond in het park en de overig vogels hebben een goed onderkomen gevonden. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw tuinontwerp voor deze locatie. De opening van deze nieuwe groenbeleving wordt binnenkort bekendgemaakt.

De tijdelijke invulling van dit gebied is een vlindervriendelijke tuin geworden. Het glooiende landschap is ingezaaid met een speciaal ‘vlindermengsel’ van bloemen en voorzien van vlinderstruiken. Er is ook een gelegenheid om te picknicken en te spelen. Het vlindermengsel is geschonken door onze groenpartner DCM® en is samengesteld uit tientallen plantensoorten die vlinders aantrekken. Gedurende het seizoen zijn o.a. in bloei te zien: Nachtschone, Korenbloem, Petunia, Muurbloem, Gele Ganzenbloem, Meisjesogen, Damastbloem, Vaste Lupine, Margriet, Goudsbloem, Zonnebloem, Zilverschildzaad, Groot Kaasjeskruid, Cosmos, Strandviolier en Duizendblad. De bloeiperiode is vanaf juni tot in het najaar. Dit vlindermengsel is ook te koop in onze Oranjerie.

In deze tuin staat ook een ooievaarsnest dat zich op ruim 15 meter hoogte bevindt. Dit nest wordt bewoond door een koppel wilde ooievaars die Kasteeltuinen Arcen heeft gekozen als zomerresidentie en kraamkamer voor hun kroost. In de nazomer vertrekken ze weer. De ooievaars komen jaarlijks terug naar het nest.

Jubileumtuin