Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeMaak uw tuin herfstklaar!

  Maak uw tuin herfstklaar!

  Het is Herfst!

  Het is herfst en de kleuren in de tuinen veranderen. De perfecte tijd om nog wat planten in uw tuin te verplaatsen of om uw border een make-over te geven. Wilt u wat meer kleur in uw tuin tijdens de herfst? Kies dan voor asters, die kunnen in volle bloei in de border worden geplant. Vergeet niet om de planten water te geven bij droog weer!

  Oktober is de ideale maand om verschillende bloembollen te planten, waar u in de winter van kunt genieten. Zolang het niet vriest kunt u vaste planten, jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond planten. Zet de vorstgevoelige planten alvast binnen en bescherm vaste planten door ze af te dekken met bladeren of een laag compost. Naast het beschermen voor bevriezing bevordert u hiermee ook de groei.

  Wilt u meer vogels in de tuin? Hang dan een nestkastje en bolletjesvoer op! Alle rijpen zaden en bessen van uitgebloeide planten kunt u eventueel laten liggen voor de vogels.

  Het is Herfst!

  Tips

  Gazon
  Vanaf oktober is de bodemtemperatuur nog een stuk hoger dan in het voorjaar. Dat betekent dat u het gazon nog prima kunt maaien. Gooi wel direct het grasmaaisel weg, dit breekt minder goed af in het najaar. Om gele plekken in het gazon te voorkomen dient u regelmatig de gevallen bladeren van het gras te halen, daarmee voorkomt u gladde situaties. Is er storm opkomst? Bind de hoge grassen bij elkaar zodat ze niet kapot waaien.

  Vijver
  Hoewel de buitentemperatuur vooral ’s nachts behoorlijk daalt zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Alle hard gegroeide planten in de vijver kunt u uitdunnen en de kroos mag worden weggehaald met een schepnet. Om vallend blad in de vijver te voorkomen kunt u een net over het water spannen. Zo voorkomt u dat de vijver wordt vervuild.

  De vissen zullen door het koudere weer zich steeds dieper in de vijver verplaatsen. Zolang de watertemperatuur boven de 8 graden blijft kunt u de vissen gewoon blijven voeren. Gaat het al vriezen? Zorg voor een goed werkende pomp zodat de vijver niet dichtvriest, anders krijgen de vijverdieren te weinig zuurstof.

  Snoeien
  Heeft u stamrozen met zware kroon in uw tuin? Kort deze tot de helft in. Zo voorkomt u het breken van takken tijdens de aankomende najaarsstormen. Ook uitgebloeide bloemen mogen worden weggeknipt terwijl de rozen met zacht weer nog even door bloeien. Zodra de fruitstruiken in de tuin kaal zijn, mogen ze worden gesnoeid. Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen worden gesnoeid.

   

  Zoeken