Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeMaak uw tuin voorjaarsklaar

  Maak uw tuin voorjaarsklaar

  De natuur komt tot bloei

  De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De temperatuur stijgt en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen gaat weer van start en er is genoeg werk te doen.

  Laat planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou wennen. U kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ’s nachts weer binnen te halen. Deze boompjes verdragen liever geen vrieskou.

  Heeft u geen heesters of rozen geplant in het najaar en wilt u deze graag in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze toch nog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien. April is een mooie maand om de beplating goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kunt u eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als u dit in maart doet, dan kunt u later in het voorjaar de jonge plantjes voorzichtig verpotten.

  De natuur komt tot bloei

  Tips

  Gazon
  Controleer het gras op kale of zieke plekken. Verwijder de plekken met grof gras en zaai ze opnieuw in. Niet alle grassoorten groeien even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter er hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu minimaal een keer per maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. Dit doet u in de periode van maart t/m september minimaal drie keer. Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig.

   

   

  Vijver
  Schoon de vijver deze maand weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat u het vuil op afstand kunt verwijderen. Zorg verder voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen. Met mini waterlelies fleurt u de vijver in een handomdraai helemaal op. U kunt ook denken aan het langs de waterkant planten van de gele dotterbloem.

  Snoeien
  Vanaf april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandis en taxus. Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden. Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.

  Zoeken