Maak je tuin winterklaar
Klaar voor de winter?
Is jouw tuin al winterklaar? Wees er op voorbereid dat de harde en ijzige wind schade kan veroorzaken aan de tuin. In de winter is het belangrijk om vorstgevoelige planten naar binnen te halen in een onverwarmde ruimte. Als je planten binnen laat overwinteren bestaat er de kans tot uitdroging. Denk er aan om ze geregeld water te geven en laat ze af en toe luchten bij vorstvrij weer door een raam of deur te openen.
Liever de planten buiten laten staan? Bescherm de planten met stro en een jute zak om bevriezing te voorkomen. Planten hoger dan 45cm zijn kwetsbaarder als door de wind de wortels van de plant speling krijgen. Druk de aarde goed aan en steun planten eventueel met bamboestokken.
Om te voorkomen dat je tuinslang kapot vriest, kun je deze het beste laten leeglopen, opdrogen en oprollen voor de winterperiode.
Tips
Gazon
Verwijder de laatste bladeren, zodat het gras voldoende licht krijgt om gele plekken te voorkomen. Daarnaast is er kans op schimmelziekten door gebrek aan luchtcirculatie. Wandel niet over het gras als het vriest, hiermee wordt het gazon beschadigd en is er kans op lichte plekken in de grasmat.
Vijver
Heb je een luchtpomp in jouw vijver? Dan ben je goed voorbereid voor de winter. Zo niet, dan is het aan te raden om dit alsnog te doen. Luchtbellen en waterbewegingen beïnvloeden de kwaliteit van het water. Een goede waterkwaliteit helpt vissen de winter door.
Heb je een vijver die minder dan 30cm diep is, overweeg dan om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren. Zo voorkom je vorstschade aan de planten. Sneeuwt het? Haal de sneeuw van het ijs, zo valt er voldoende licht in het water.
Snoeien
Zolang het niet vriest is er nog tijd om bomen en struiken te snoeien. De restjes van het knipsel kun je gebruiken als winterstek in huis. Let er wel op dat veel heesters juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bloemen en zo minder snel bevriezen. Heb je hulstbessen in jouw tuin? Hier zijn de vogels gek op!