Tickets bestellen
  • DE
  • Inloggen
    default-header
    Home Expositie De Tuin der Lusten

    Expositie De Tuin der Lusten

    Ontdek onze nieuwe expositie in de Water- en Beeldentuin: De Tuin der Lusten. Naast het belevingskunstwerk van klank, mist en geur exposeren hier hedendaagse beeldend kunstenaars. Treed binnen in de tuin waar kunst en natuur versmelten. Sensuele sculpturen en abstracte vormen verkennen het thema lust op subtiele wijze. Laat u meevoeren door de harmonie van kunst en natuur, waar elke creatie een verhaal vertelt en de menselijke emotie weerspiegelt. Ontdek de fascinerende wereld van hedendaagse kunst en laat al uw zintuigen vrij spel in De Tuin der Lusten.

    Gedurende heel 2024 kunt u genieten van de bijzondere tentoonstelling ‘De Tuin der Lusten’. Lees verder voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars en tentoongestelde kunstwerken.

    Angelo Moyano

    Angelo Moyano, geboren in Spanje en opgegroeid in Nederland, is een veelzijdige kunstenaar die zijn passie voor beeldhouwen combineert met zijn achtergrond in de metaaltechniek. Voor Moyano is natuursteen het ideale materiaal om mee te werken, vanwege zijn fascinatie voor de puurheid, kleuren en vormen ervan. Zijn grootste inspiratiebron is de vrouw, waarbij hij haar karakter, sensualiteit, natuurlijke rondingen en bewegingen in zijn sculpturen tot leven brengt. Voor Moyano is de ideale sculptuur er een waarin zijn ziel samensmelt met die van het model en de steen. Zijn liefde, respect en bewondering voor het vrouwelijke uit zich dan ook in zijn kunstwerken. Naast natuursteen werkt Moyano graag met metalen zoals brons, aluminium en staal, waarbij sommige van zijn stenen sculpturen zelfs in brons worden vervaardigd. Met zijn unieke visie en vakmanschap creëert Angelo Moyano beelden die de kracht en schoonheid van de vrouwelijke vormen belichamen.

    Over de werken

    Ontdek de prachtige kunstwerken van Angelo Moyano genaamd Latina en Azulada, beide schitterende voorbeelden van Moyano’s vakmanschap en artistieke visie.

    • Latina, ook wel een vrouw uit Latijns-Amerika, is oorspronkelijk gebeeldhouwd uit steen en nu gegoten in een bronzen beeld. Het kunstwerk straalt tijdloze elegantie uit.
    • Azulada, betekent letterlijk blauwachtig van kleur, is gecreëerd uit een blauwe steen en onderging een vergelijkbare transformatie naar brons. Met zijn gracieuze aanwezigheid brengt Azulada een vleugje mysterie en sereniteit in de Water- en Beeldentuin.

    Deze sculpturen weerspiegelen de diepe bewondering van Moyano voor de vrouwelijke vormen en zijn een eerbetoon aan de diversiteit en schoonheid van de Latijns-Amerikaanse cultuur.

    Meer over Angelo Moyano
    Angelo Moyano
    Angelo Moyano

    Atelier van Lieshout

    Atelier Van Lieshout (AVL), opgericht door de Rotterdamse beeldhouwer en visionair Joep van Lieshout, staat bekend om zijn grensverleggende en conceptuele kunstwerken. Sinds de oprichting in 1995 heeft Van Lieshout bewust ervoor gekozen om alleen onder deze naam te werken, waarmee hij de traditionele mythe van het individuele artistieke genie doorbreekt.
    AVL kreeg internationale erkenning voor zijn sculpturale installaties die zowel onafhankelijkheid bevestigen als in twijfel trekken. Het oeuvre van AVL, dat zich beweegt op het snijvlak van kunst, architectuur en design, wordt gekenmerkt door het voortdurende experimenteren met objecten, structuren, machines en thematische werken. Terugkerende thema’s zijn systemen, macht, seks, leven en dood. Dit jaar viert Atelier Van Lieshout zijn 40-jarig kunstenaarschap, wat een mijlpaal is in een lange geschiedenis van baanbrekende en invloedrijke creaties.

    Over het werk

    Humanoid, een intrigerend kunstwerk van Atelier Van Lieshout, prikkelt de verbeelding met zijn vaag herkenbare doch niet volledig menselijke verschijning. Dit abstracte figuur lijkt op te gaan in het park en zijn natuurlijke omgeving, waar het fungeert als zowel sculptuur als functioneel zitmeubel. Het vervormde, maar toch vertrouwde silhouet van Humanoid biedt een subtiel statement over onze relatie tot de natuur en onze eigen oorsprong. Het nodigt parkbezoekers uit om te kijken, te zitten en te reflecteren op de menselijke connectie met zowel natuurlijke als door de mens gemaakte omgevingen.
    Dit kunstwerk is een weerspiegeling van de voortdurende fascinatie van Atelier Van Lieshout voor de mens, machines en de complexiteit van menselijkheid. Humanoid maakt deel uit van diverse privécollecties wereldwijd en neemt ook een prominente plaats in op de beeldenroute rondom het Miami Beach Convention Centre, waar het jaarlijks deel uitmaakt van Art Basel Miami.

    Meer over Atelier van Lieshout
    Atelier van Lieshout

    Bart Nijboer

    Bart Nijboer, geboren in 1990, is een beeldend kunstenaar gevestigd in Arnhem. Zijn artistieke reis begon na het afronden van een MBO-opleiding Industrieel Design, waarna hij besloot zijn passie te volgen voor de beeldende kunst. Hij vervolgde zijn studie aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij in 2014 afstudeerde.

    Nijboers artistieke repertoire is divers, variërend van kleine mobielen voor aan de wand tot ruimtevullende installaties en beelden voor buitenlocaties. Zijn diepgewortelde liefde voor de natuur is een constante bron van inspiratie in zijn werk. Door zijn kunstwerken weet Nijboer zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de natuur te belichten, waarmee hij zijn publiek uitnodigt tot verwondering over de veelzijdigheid van de wereld om ons heen.
    De laatste jaren is Nijboers werk steeds meer doordrenkt geraakt van het perspectief waarmee wij als mens naar de natuur kijken. Hij exploreert de verhouding tussen de natuur en het menselijk lichaam, wat resulteert in kunstwerken die reflecteren op onze relatie met de natuurlijke wereld.

    Over het werk

    Het kunstwerk ‘Overgang‘ nodigt uit tot een magische reis door de natuurlijke wereld. De stalen boom, overwoekerd door paddenstoelen, dient als een poëtische herinnering aan de speelse waarneming van een kind. In deze artistieke creatie wordt de kijker eraan herinnerd dat de wereld vol wonderbaarlijke creaties is, vaak verborgen voor het oppervlakkige oog.
    Als de regen plaatsmaakt voor de zon, transformeert het landschap: druppels glinsteren als parels in het licht en paddenstoelen komen overal tevoorschijn. De naam ‘Overgang’ verwijst niet alleen naar het verval van de boom, dat dient als voedsel voor de schimmelnetwerken die de paddenstoelen voortbrengen, maar ook naar de overgang van vormen, waarin nieuwe associaties en betekenissen kunnen ontstaan.

    Meer over Bart Nijboer
    Bart Nijboer

    Erwin Meijer

    Erwin Meijer (1968) is een afgestudeerd kunstenaar van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn bronzen beelden vertonen een herkenbaar persoonlijk handschrift en dragen een subtiel verhalend karakter. Door zijn realistische benadering is er ruimte voor interpretatie, maar schoonheid blijft een autonome kwaliteit in zijn werk. Zijn sculpturen raken met hun heldere vormen en ambachtelijke afwerking, terwijl ze ook de liefdevolle artistieke uitbeelding van mens, dier en natuur laten zien, vaak in harmonische interactie. Typerend is de symbolische lading en emotionele ervaring die zijn beelden oproepen, en hij slaagt erin zijn werk een klassieke universaliteit mee te geven, overstijgend aan landen en culturen, waarbij Oost en West samenkomen in zijn sculpturen.

    Over de werken

    • Vrouw met vis, een intrigerend kunstwerk waarin Erwin Meijer de menselijke interactie met de natuur verbeeldt. Met een subtiele maar krachtige aanpak creëert hij een beeld van een vrouw die harmonieus verbonden is met haar omgeving. De aanwezigheid van de vis symboliseert de relatie tussen mens en natuur, waarbij de vrouwelijke figuur een gevoel van sereniteit en verbondenheid uitstraalt.
    • Waterspiegel, een fascinerend kunstwerk dat de interactie tussen mens en natuur op een symbolische manier uitbeeldt. Door middel van subtiele vormen en texturen creëert Meijer een beeld van een wateroppervlak waarin de reflectie van de omringende wereld wordt weergegeven. Dit werk nodigt de kijker uit tot contemplatie over de relatie tussen het individu en zijn omgeving, en roept een gevoel van rust en sereniteit op.
    • Focus, een belichaming van de kracht van concentratie en een uitnodiging om stil te staan bij het belang van focus in een wereld vol afleiding. De gestileerde vormen en dynamische compositie benadrukken de innerlijke kracht en vastberadenheid van het individu om zijn doelen te bereiken. ‘Focus’ straalt een gevoel van energie en vastbeslotenheid uit, waardoor het een inspirerend symbool wordt voor het streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling.
    Meer over Erwin Meijer
    Erwin Meijer
    Erwin Meijer
    Erwin Meijer

    Fons Schobbers

    Fons Schobbers is geboren in 1947 in Venlo en is sinds 1973 zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Industriële vormgeving Eindhoven, studieperiode in de ateliers van Henraux Querceta Italie. Tentoonstellingen en opdrachten in binnen en buitenland. Werk in collecties van o.a. DSM, Shell, Sabic, Nederlandsche Bank, NEDAP, AZ Groningen. Sinds 1982 wonen en werken Fons en zijn vrouw Liesbeth samen, in het voormalige klooster Mariadal in Venlo. In de gerestaureerde buitenkapel  is een permanente presentatie van het werk opgesteld.

    Over de werken

    Kunstenaar Fons Schobbers exposeerde met de opening van Kasteeltuinen Arcen. Daarnaast staat er een vast werk van Schobbers in de Mediterrane Tuin. Dit jaar staan de volgende werken van Schobbers in de Water- en Beeldentuin in de expositie De Tuin der Lusten: Erotic Space en een kunstwerk zonder naam.
    Duik in de fascinerende wereld van Fons’ sculpturen, waar elk werk een baken van bezieling vormt. Zijn monumentale sculpturen stralen vitaliteit en beweging uit en zijn geïnspireerd door de menselijke vormen en emoties. Ze nodigen u uit tot een diepgaande interactie en nemen u mee op een reis van gevoel en verbeelding.

    Meer over Fons Schobbers
    Fons Schobbers
    Fons Schobbers

    Judith Wiersema

    Judith Wiersema, een vooraanstaande Nederlandse beeldhouwer geboren in 1968, heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd in de kunstwereld met haar prachtige creaties. Haar artistieke reis begon aan de Gooische Kunstacademie, waar ze de fijne kneepjes van het beeldhouwen in steen en hout leerde.
    In haar vroege carrière legde Judith zich toe op het vormgeven van traditionele vrouwelijke torso’s, maar later evolueerde haar werk naar meer abstracte vormen, zij het nog steeds geïnspireerd door het thema van de vrouw. Haar oeuvre omvat vaak functionele kunst zoals tafels en stoelen, waarin design en schoonheid op harmonieuze wijze samenkomen om een unieke kunstervaring te creëren.
    Judith’s werken worden veelal afgewerkt in brons of aluminium, waarbij ze bekend staat om het gebruik van innovatieve technieken die haar stukken zowel ambachtelijk als kwetsbaar maken, waardoor ze opvallen in de hedendaagse sculpturale wereld.
    Haar exposities hebben haar werk niet alleen naar Nederland, maar ook België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten gebracht. Hiermee heeft ze haar status als een veelgeprezen beeldhouwer in de internationale kunstgemeenschap versterkt.

    Over de werken

    • La Culotte, gebeiteld uit steen, geeft een moderne draai aan het traditionele vrouwelijke torso, met een subtiele knipoog naar hedendaagse kwesties. De houding en het dragen van een broekje weerspiegelen de moderne tijd, in tegenstelling tot de elegantie van de 18e en 19e eeuw.
    • Split, toont een vrouw in volle kracht, maar ook in een innerlijke tweestrijd, symbolisch voor de uitdagingen waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen bij het verdelen van energie, bekwaamheden en verlangens.
    • Spagaat, geïnspireerd door Wiersema’s reis naar Afrika, belicht vergelijkbare dilemma’s als die van Europese vrouwen, zij het misschien in een andere intensiteit. Dit beeld, vervaardigd in klei, stond in 2007 centraal in het tv-programma ‘Door de ogen van de kunstenaar’ van de AVROTROS.
    • What’s For Dinner, legt een situatie van opstand bloot, waarbij het huiselijke leven zoals het bereiden van een maaltijd, wordt gebruikt als een middel om vrouwen aan huiselijke verplichtingen te binden en hun vrijheid te beperken. Dit beeld vraagt ​​aandacht voor de machtsdynamiek binnen relaties en de impact ervan op individuele vrijheid.
    Meer over Judith Wiersema
    Judith Wiersema
    Judith Wiersema
    Judith Wiersema
    Judith Wiersema

    Marcel Joosen

    Marcel Julius Joosen, geboren in 1943, volgde zijn opleiding onder andere aan de Academie in Eindhoven, waar destijds abstract werk hoog in aanzien stond. Ondanks deze trend koos Joosen voor een uitgesproken figuratieve benadering van beeldhouwkunst. In de jaren ’70, toen figuratief werk niet echt populair was, begon zijn carrière met exposities in Rob’s Gallery in Amsterdam en New York, destijds twee vooraanstaande galerijen in de gay scene. Zijn vroege werk richtte zich voornamelijk op mannelijk naakt, eerst bescheiden bronzen sculpturen en later levensgrote lichamen en portretten.
    Hoewel mannelijk naakt nog steeds een centraal thema is in zijn werk, is Joosen’s benadering in de loop der jaren vrijer geworden. Zijn oeuvre toont een voorliefde voor de donkere man als model, waarbij hij de glans en uitstraling van de donkere huid probeert vast te leggen in zijn beelden. De waardering voor zijn werk is door de jaren heen sterk gegroeid, waardoor hij het homo-kunstcircuit al lang niet meer nodig heeft.

    Over de werken

    • Adam geknield, een bronzen figuurstudie van een model van Afrikaanse afkomst, waarbij Joosen de natuurlijke gratie en kracht van het menselijk lichaam vastlegt.
    • Atlas Fountain, een indrukwekkende fontein waarbij het model, Adam, een platte schijf draagt die de aarde voorstelt ten tijde van Columbus. Op de schijf varen drie bootjes, symboliserend de schepen van Columbus, La Santa Maria, La Pinta en La Niña. Een van de bootjes lijkt bijna van de schijf af te vallen, wat de fragiliteit van de ontdekkingsreizen benadrukt. Water stroomt vanuit het midden van de fontein omhoog en valt aan meerdere kanten van de schijf naar beneden, waardoor een dynamisch en levendig beeld ontstaat.
    • Wachter en Verlies, dit zijn andere voorbeelden van Joosen’s zoektocht naar een eigentijdse vormgeving van figuratieve beelden. Deze werken benadrukken het belang van fragmenten en details in zijn sculpturen, terwijl hij blijft geïnspireerd door de esthetiek van het mannelijk lichaam.
    Meer over Marcel Joosen
    Marcel Joosen
    Marcel Joosen
    Marcel Joosen
    Marcel Joosen

    Roos Schneijderberg

    Roos Schneijderberg (1977) is een autodidactisch multidisciplinair kunstenaar en ontwerper. Haar creatieve repertoire omvat onder andere sculpturen, mixed media objecten, video-installaties, schilderijen en conceptuele meubelstukken. Haar achtergrond in psychologische economie en communicatie strategie plaveide de weg voor haar conceptueel denken en op emoties gebaseerde – onderbewuste – boodschappen in haar kunstwerken. Middels scherpte in haar ontwerpen en bijvoorbeeld het gebruik van spiegelscherven, beoogt ze het beeld van valse perfectie te doorbreken en verwijst ze naar innerlijke gebrokenheid en zelfreflectie. Introspectie, vrouwelijkheid en een geraffineerd schurende wisselwerking tussen imperfectie en esthetiek zijn terugkerende thema’s in haar werk.

    Over het werk

    Het kunstwerk Don’t Call Me Baby – I’m Greater Than You Might Think is een esthetisch statement tegen de overheersende falluscultuur, misvattingen, verbale intimidatie en de onderbewuste objectivering van vrouwen in de samenleving. Don’t Call Me Baby – I’m Greater Than You Might Think, fungeert als een positief-protesterende uiting van vrouwelijke empowerment. Het publieke werk ligt (normaal gesproken) permanent bij werelderfgoed locatie de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

    Meer over Roos Schneijderberg
    Roos Schneijderberg

    Shinkichi Tajiri

    Shinkichi Tajiri geboren op 7 december 1923 in Los Angeles als zoon van Japanse immigranten, staat bekend als een veelzijdig kunstenaar die zijn stempel heeft gedrukt op diverse disciplines, waaronder beeldhouwkunst, film, fotografie, schilderkunst en grafiek. Na zijn studie aan het Art Institute of Chicago en een periode van studie in Parijs bij gerenommeerde kunstenaars als Zadkine en Léger, verhuisde hij naar de hoofdstad van Nederland in 1956. In 1962 vestigde hij zich samen met zijn vrouw Ferdi en hun twee dochters in Kasteel Scheres in Baarlo, bij Venlo. In Nederland werd hij bewonderd om zijn artistieke diversiteit en vertegenwoordigde hij het land op belangrijke kunstevenementen zoals de Documenta en de Biënnale van Venetië.

    Tajiri stond bekend als een pionier op het gebied van ‘Junk Sculptures’, waarbij hij stukken afvalijzer uit de metaal- en machine-industrie samenvoegde tot nieuwe eenheden. In Nederland werd hij in 1969 benoemd tot professor aan de Hochschule der Künste in Berlijn, waar hij tot 1989 doceerde. Gedurende deze periode experimenteerde hij met diverse media, waaronder fotografie en computertekeningen.
    Zijn nalatenschap omvat indrukwekkende werken zoals ‘de Wachters’, die op 2 mei 2007 onthuld werd door Koningin Beatrix op de stadsbrug over de rivier de Maas in Venlo. Zijn sculptuur ‘Made in USA’, is permanent tentoongesteld in het Rijksmuseum te Amsterdam. Tajiri overleed op 15 maart 2009 in Baarlo, omringd door zijn familie, maar zijn invloed blijft voortleven in de kunstwereld.

    Over de werken

    Kunstenaar Shinkichi Tajiri exposeerde eerder in Kasteeltuinen Arcen in de jaren 2016 en 2017. Dit jaar staat de Overhand Knot van Tajiri in twee varianten in de Water- en Beeldentuin.

    Overhand Knot (in roestvrij staal en cortenstaal)
    Tajiri: “In 1967 wilde ik een sculpturale ‘Verklaring’ die alle mystificatie, die naar mijn gevoel de kunstwereld in zijn greep had gekregen, zou doorprikken. Sculpturen die onmiddellijk iedereen zouden aanspreken en tegelijkertijd naar vorm tijdloos zouden zijn. Dit was het begin van de Knots, de Knopen.”

    Meer informatie over Shinkichi Tajiri
    Shinkichi Tajiri
    Shinkichi Tajiri
    Zoeken