Het is nog volop winter maar daar trekken ze zich in Kasteeltuinen Arcen niets van aan.

Er wordt stevig gewerkt in de tuinen en zeker ook aan de programmering van de nieuwe activiteiten in de maanden na de opening rond Pasen. 

Lente-explosie

Het seizoen start op 28 maart met de Lente-explosie. Deze voorjaarsbloemententoonstelling wordt regelmatig ‘’ververst’’ en zal duren tot en met 10 mei.

De topkwekers van bloembollen pakken traditiegetrouw uit met hun bijzondere variëteiten. Tijdens een opvallend vormgegeven ‘narcissenparade’ kan het publiek kennismaken met het mooiste uit de vakwereld. De nieuwste soorten worden apart gepresenteerd, de rijkdom aan andere soorten wordt getoond in vele bloemcomposities in de verschillende historisch ingerichte kamers op de sfeervolle Bel-etage van het kasteel. Dit jaar zal ook de grote expositievleugel op de eerste verdieping van het kasteel er bij betrokken worden met werk van arrangeurs en bloemisten uit Noord-Limburg.

Volop kleur in de tuinen

De natuur bepaalt wanneer de vele tienduizenden bloembollen in het voorjaar uit de grond schieten, maar daar wachten de Kasteeltuinen Arcen niet op. Zo wordt het grote voorplein van het kasteel traditiegetrouw vol gezet met grote bloemmozaïeken. Ook in verschillende tuinen van het park worden kleurrijke bloemcomposities gemaakt. Dit alles dankzij de hulp van de Nederlandse bloembollensector die traditiegetrouw trots het mooiste tonen. In welk seizoen ook, er is altijd kleur in de Kasteeltuinen Arcen.

Door de ogen van

Met dit thema wordt van 28 maart tot en met 26 april een grote fototentoonstelling op de ‘’van Gelre’’-etage opgezet. De tentoonstelling bestaat uit een drietal componenten. 25 jaar Kasteeltuinen vertelt het verhaal van de hoogtepunten door de ogen van Chrit Heuvelmans, een vaste bezoeker van de Kasteeltuinen. Het tweede deel is Panorama Limburg, een tentoonstelling met professionele panoramafoto’s van Jacques Peeters die al jaren speciaal voor Het Limburgs Landschap natuurgebieden vastlegt. Het derde deel is een presentatie van winnaars van een grote fotowedstrijd van Het Limburgs Landschap en de Limburgse kranten met het thema Vrij.

Vikingen vallen binnen in Arcen

In het Paasweekend op 4, 5 en 6 april is er weer het Middeleeuwse ridderevenement.

Het is gelukt daar een bijzonder verhaal aan te koppelen. Er zijn mensen overtuigd dat Vikingen zich al vroeg hier in de streek vestigden. Met hun kleine wendbare scheepjes trokken deze Noormannen vanuit het noorden de Maas op. In het Paasweekend zullen diverse groepen Vikingen aanwezig zijn in originelekledij en zwaar bewapend. Ook kunnen bezoekers van dichtbij hun leven volgen in de opgebouwde kampementen. Er wordt zelfs een speciaal Vikingschip naar Kasteeltuinen Arcen gehaald.

Tijdens het Paasweekend zal in een ander deel van de Kasteeltuinen het Hertogdom Gelre herleven tijdens een Middeleeuws evenement. De samenwerking met het Gelres Overkwartier en Volkscultuur Arcen staat garant voor een belevenis voor jong en oud.

Vechtdemonstraties en een veldslag zijn vaste onderdelen. De kanonnen zullen bulderen en de paarden galopperen over het toernooiveld. Diverse historische gezelschappen laten de bezoekers de geschiedenis van Kasteel Arcen (her)beleven op en rondom het toernooiveld en bij het kasteel. Er wordt een speciale tentoonstelling gemaakt met wapentuig en harnassen door de eeuwen heen. Wie weet wat er gebeurt als de Vikingen en de Middeleeuwse ridders elkaar ontmoeten?

Waardevol erfgoed

Het Limburgs Landschap is vanaf het seizoen 2013 bezig met de herinrichten van de Bel-etage van Kasteel Arcen. Dankzij bruiklenen en schenkingen konden al vele kamers verantwoord heringericht worden. Door de hulp van een aantal (internationale) bruikleengevers, is het mogelijk om ook de laatste stijlkamers op de Bel-etage in te richten. In april en mei gaat de historische kasteelkapel gerestaureerd worden waarbij het publiek de vorderingen van dichtbij kan volgen.

Volop te zien dus in het voorjaar in kasteeltuinen Arcen.