Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeactiviteitenExpositie Water- en Beeldentuin

  Expositie Water- en Beeldentuin

  01 april t/m 30 oktober 2022
  Locatie Water- en Beeldentuin

  Op het laatste eiland van de historische buitenplaats Arcen, in Kasteeltuinen Arcen, is de Water- en Beeldentuin gesitueerd. Tussen zacht glooiende grasheuvels liggen zeven vijvers op verschillende niveaus. De vijvers fungeren als natuurlijke spiegels waarin monumentale bomen, kunstwerken en lucht weerkaatsen. Solitaire groepen van bomen en struiken geven structuur aan de ruimte. Voor de liefhebbers is er een bijzondere collectie (eiken)bomen en struiken aangeplant.

  Beeldende kunst
  Hedendaagse beeldend kunstenaars geven in 2022 vorm aan het thema ‘water’. Diverse sculpturen weerspiegelen in de organische vijvers van de Water- en Beeldentuin. Bekijk op deze pagina de namen van de kunstwerken en kunstenaars.

  Belevingskunstwerk
  De oude drinkpoel in het midden van de Water- en Beeldentuin is de locatie voor een bijzondere zintuigelijke beleving in 2022. Een deken van waterdamp hult deze waterbron in nevelen met een constant spel van mist en zonnestralen. Een klankspel neemt u mee naar uw innerlijke zelf, naar uw eigen tuin. Geuren laten u het oude sparrenbos ervaren…

  Mist
  “Mist maakt zichtbare dingen onzichtbaar en onzichtbare dingen – zoals wind –  zichtbaar” – Fujiko Nakaya. Deze Japanse kunstenares was inspiratiebron voor deze installatie. Nakaya’s werk gaat over water en lucht, mediums die een bijzondere weerklank vinden in het licht van de klimaatcrisis. Deze thematiek werd vorig jaar nog vorm gegeven in de beelden van William Sweetlove. Dit jaar heeft het team van Kasteeltuinen Arcen een eigen vorm gevonden met een continu veranderend spel van water en lucht door middel van mist.

  Klank
  Een eigentijds klankspel gecomponeerd en geproduceerd door Egbert Derix en Arno op den Camp. De tuin zelf en het gedicht ‘Tuin’ van de in Maastricht woonachtige schrijver filosoof Govert Derix waren inspiratiebronnen voor dit eigentijdse klankspel met gesproken woord van o.a. Huub Stapel,  Steve Hogarth, Fish, Tsead Bruinja, Geert van den Munckhof, Marion Steeghs en Gert Derix.

  Geur
  Het oude sparrenbos. In 2004 maakte het oorspronkelijke Sparrenbos plaats voor een nieuwe tuin; de Water en Beeldentuin. Het donkere bos met zijn mystieke sfeer maakte plaats voor een open en lichte tuinvorm waarin naast een bijzonder collectie eiken ook kunstwerken een plek krijgen. Mystieke geuren brengen u terug naar dit dennenbos van weleer…

  Expositie Water- en Beeldentuin
  Zoeken