Tickets bestellen
default-header
HomeKasteel ArcenFlorakamer

Informatie in Kasteel Arcen

Op het plafond is de Romeinse godin Flora met twee cherubijnen te zien.

Flora is godin van de bloemen, vruchtbaarheid en de lente. Ze was de beschermgodin van de bloeiende planten en bomen, de landbouwgewassen maar vooral van de graangewassen.

De voorstelling zit in een geschilderde lijst met gezichtsbedrog (trompe l’oeil) waardoor een drie dimensionale doorkijk naar de hemel ontstaat.

De schildering stamt uit het eerste kwart van de 18e eeuw en is waarschijnlijk uit de beginfase van het kasteel zoals de Groote Saal. Deze schildering is uniek voor Limburg.

Meer over de Florakamer

Deze kamer is een pareltje van Kasteel Arcen, niet om de inrichting maar om de voorstelling op het plafond. Flora wordt meestal als een bevallige vrouw afgebeeld omringt door bloemen en engelen. Fauna was Flora’s tweelingzus, de godin van de dieren. In het Romeinse rijk werd een vijfdaags feest gevierd ter ere van Flora om van een geslaagde oogst dat jaar zeker te zijn.

Het is de bedoeling om de ruimte weer in te richten in de barokstijl van de vroeg 18e eeuw. De deuren en de plafondschildering zijn ook in deze stijl. De bank is in de Louis XVI-stijl, maar stamt ui een latere tijd dan begin 18e eeuw. Het scherm is Willem III-stijl, dat soort meubilair heeft veel versierde ‘kuiven’, veel mahonie met zwartgemaakte accenten.

 

Meer over de Florakamer
Meer over de Florakamer
Meer over de Florakamer
Zoeken