Tickets bestellen
 • DE
 • Inloggen
  default-header
  HomeNatuurlijke airco bij Kasteeltuinen Arcen

  Natuurlijke airco bij Kasteeltuinen Arcen

  dinsdag 12 juli 2022

  Afkoelen in tropische hitte

  Het is hartje zomer en tropische temperaturen naderen Nederland. Het dorp Arcen aan de Maas is al jaren één van de warmste plaatsen van Nederland. De weersvoorstellingen geven temperaturen aan boven de dertig graden, maar er is geen hittestress in Arcen. Het grootste bloemen- en plantenpark in Limburg werkt namelijk als een natuurlijke airco. De grote bomen en planten in het park vormen de beste natuurlijke koeling denkbaar. Op een warme dag kan het in een park met grote bomen namelijk tot 10 tot 12 graden koeler zijn.

  Tien airco’s of één boom?
  Hoe meer groen, hoe frisser de omgeving. Een boom verdampt namelijk water en hierdoor stijgt de luchtvochtigheid. De warme lucht wordt naar boven geduwd en maakt plaats voor koelere lucht. Onderzoeken tonen aan dat de verdamping van vocht via de bladeren gelijkstaat aan het vermogen van tien airco’s. Daarnaast doet de schaduw van een boom wonderen voor de gevoelstemperatuur. De temperatuur in zon en schaduw kan verschillen van 3 tot 19 graden Celsius.

  Stad versus park
  Groen en water in omgeving bieden verkoeling tot op wel twee kilometer afstand. Kasteeltuinen Arcen houdt daarmee het park, maar ook de omgeving koeler tijdens deze tropische dagen. Hierdoor draagt het park bij aan een betere gezondheid van de omwonenden. Een stad of dorp met een gebrek aan bomen en beplanting kan slecht gecirculeerde lucht als resultaat hebben, maar door parken als Kasteeltuinen Arcen en goed geplaatste straatbomen verbetert het koelingseffect juist.

  Aangename groene oase
  De vijf beste bomen tegen hittestress en droogte zijn de honingboom, valse christusdoorn, perzisch ijzerhout, Chinese vernisboom en amberboom. Deze vijf soorten staan allen in het bloemen- en plantenpark in Arcen. Door haar bomen, maar ook door haar vele waterpartijen, beekjes en schaduwrijke tuinen, is Kasteeltuinen Arcen een aangename groene oase tijdens warme zomerdagen. De schaduwrijke tuinen, zoals het Lommerrijk en de Oosterse Watertuin, geven verkoeling voor lichaam en verrijking van geest. Daarnaast geeft het belevingskunstwerk in de Water- en Beeldentuin verkoeling door de unieke mistinstallatie, waardoor bezoekers zich in de mist kunnen bewegen. De mist zorgt voor een steeds weer veranderende sluier van mistwolken als onderdeel van het totaalkunstwerk met een soundscape en geurbeleving.

  Natuurlijke airco bij Kasteeltuinen Arcen
  Zoeken